Cea mai veche fosilă de biban de mare din Europa

1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cea mai veche fosilă de biban de mare din Europa a fost descoperită de o echipă de cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a informat, miercuri, instituţia de învăţământ superior.

Specia Dicentrarchus oligocenicus, veche de aproximativ 33 milioane de ani, din Oligocen, a fost prezentată în luna ianuarie 2022 în revista ştiinţifică „Historical Biology”. Ea a fost descoperită în judeţul Vrancea, pe valea pârâului Coza, de către Marian Bordeianu.

Din echipa de cercetători care au făcut descoperirea fac parte Ionuţ Grădianu (UBB şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ), Marian Bordeianu (UBB) şi Vlad Codrea (UBB)

Cei trei specialişti din cadrul Laboratorului de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului al Universităţii Babeş-Bolyai, alături de Nicolae Trif de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu au mai prezentat, în anul 2018, o faună de peşti fosili din aceeaşi regiune, cuprinzând şapte specii, respectiv un rechin şi şase peşti osoşi, dar, potrivit universităţii clujene, niciuna nu are valoarea sistematică a noii forme.

Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică ce se găseşte în crescătoriile din Europa. Acest peşte migrator vieţuieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic.

citește și Plastic Busters CAP: proiect pentru Mediterana

un comentariu

  1. […] Cea mai veche fosilă de biban de mare din Europa a fost descoperită de o echipă de cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a informat, miercuri, instituţia de învăţământ superior. Specia Dicentrarchus oligocenicus, veche de aproximativ 33 milioane de ani, din Oligocen, a… Cititi mai multe aici: Cea mai veche fosilă de biban de mare din Europa […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here