Plastic Busters CAP: proiect pentru Mediterana

3
Poluare

Gunoiul marin este recunoscut la nivel global ca o provocare majoră a societății din vremurile noastre datorită implicațiilor semnificative de mediu, economice, sociale, politice și culturale. Mediterana este una dintre cele mai afectate mări de deșeurile marine din întreaga lume și este clar că sunt necesare urgent măsuri de prevenire și atenuare.

Plastic Buster CAP își propune să faciliteze factorii de decizie și părțile interesante în abordarea eficientă a problemei deșeurilor marine, prin integrarea abordării de gestionare bazată pe ecosistem în planificarea ICZM (Managementul integrat al zonelor de coastă) în vederea unei bune stări de mediu.

Proiectul a luat naștere sub egida Uniunii pentru Mediterana „Plastic Busters Inițiative” și SDSN MED (Sustainable Development Solutions Network Mediterranean) condusă de Universitatea din Siena. Plastic Busters CAP este un proiect, cu un buget total de 1.109.976,27 milioane euro și este cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului ENI CBC MED 2014-2020.

Proiectul își propune să consolideze și să exploateze pe deplin, cunoștințele dobândite din cinci proiecte relevante pentru a dezvolta acțiuni personalizate care să creeze condițiile pentru o schimbare a societății către modele de consum și producție durabile și o economie cu adevărat circulară și verde.

Pe termen lung, va contribui la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice prin reducerea pierderilor de deșeuri și a poluării marine cu plastic în Marea Mediterană și prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea înțeleaptă și eliminarea durabilă a plasticului. Plastic Busters CAP reunește parteneri din șapte țări din regiunea mediteraneană: Egipt, Grecia, Italia, Iordania, Liban, Spania și Tunisia.

Principalele rezultate așteptate ale proiectului sunt:

  • 4 activități naționale de formare practică privind monitorizarea și evaluarea deșeurilor marine;
  • 1 curs electronic despre monitorizarea și evaluarea deșeurilor marine;
  • 4 campanii pilot de monitorizare și evaluare a deșeurilor marine;
  • 4 activități naționale de formare practică privind măsurile de prevenire și atenuare a deșeurilor marine;
  • 1 curs electronic despre măsurile de prevenire și atenuare a deșeurilor marine;
  • 4 demonstrații care prezintă măsuri de prevenire și atenuare a deșeurilor marine;
  • 1 foaie de parcurs privind prioritățile politicii privind deșeurile marine;
  • 1 rețea de orașe de coastă pentru o Mediterană fără gunoi;

Citește și 249.637 de vizitatori au trecut trecut pragul muzeului ”Grigore Antipa” în 2021; 18.115 participanţi la proiecte educaţionale

3 comentarii

  1. […] Gunoiul marin este recunoscut la nivel global ca o provocare majoră a societății din vremurile noastre datorită implicațiilor semnificative de mediu, economice, sociale, politice și culturale. Mediterana este una dintre cele mai afectate mări de deșeurile marine din întreaga lume și este clar că sunt necesare… Cititi mai multe aici: Plastic Busters CAP: proiect pentru Mediterana […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here