Auxiliarele didactice ar putea ajunge în școli abia la începutul anului 2018

0
elevi-clasa-6-evaluare-nationala-auxiliare-evaluarea-auxiliarele

Auxiliarele avizate de Ministerul Educației Naționale (MEN) ar putea ajunge pe băncile elevilor abia la începutul anului 2018, ținând cont de durata procedurilor de evaluare și validare, explică într-un comunicat de presă reprezentanții Intuitex.

Metodologiile-cadru de reglementare a utilizării auxiliarelor didactice în învățământul preuniversitar și de omologare a mijloacelor de învățământ  a fost aprobată pe MEN pe 26 septembrie. Astefel, Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar și Metodologia-cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar, aprobate prin ordin de ministrul Liviu Pop, în acest moment urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit procedurii, începând cu data publicării în Monitorul Oficial a ordinului ce reglementează utilizarea auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, timp de 10 zile sunt depuse la Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), în format electronic, propunerile de auxiliare didactice. După acesta, timp de 30-60 de zile, comisiile de evaluare și avizare vor stabili ce auxiliare didactice îndeplinesc criteriile de conformitate prevăzute de metodologie, conform unei proceduri ce va fi disponibilă pe site-ul CNEE.

 

Citește și: MEN a stabilit un buget de 1 milion de lei pentru bursele olimpicilor

 

Lista auxiliarelor didactice (aprobate prin ordin al ministrului sau avizate prin decizia secretarului de stat cu atribuții în domeniu) va fi publicată, de asemenea, pe site-ul CNEE. Din acel moment, acestea vor putea fi utilizate în unitățile de învățământ preuniversitar.

Clasele pregătitoare, grădinițele și elevii dintr-a VI-a și a XII-a vor simți cel mai mult lipsa auxiliarelor 

„Așadar, urmând aceste proceduri de evaluare și validare, auxiliarele românești ar putea ajunge la elevi la finalul acestui an sau chiar la începutul anului viitor. Depunerea la CNEE durează 10 zile, evaluarea propriu-zisă între 30 și 60 de zile, câteva zile pentru comenzi și transport însumează un total descurajant de zile în care copiii români sunt vitregiți din punct de vedere educațional”, explică sursa citată.

Repercursiuni serioase ale acestei decizii vor fi, spun reprezentanții Intuitex, mai ales asupra claselor pregătitoare și grădinițelor, unde nu se utilizează manuale, ci numai materiale didactice ajutătoare (fișe sau caiete de lucru individual, cărți de colorat, planșe). De asemenea,  lipsa acestora se va resimți în clasele a VI-a – a XII-a, unde nu există manuale în conformitate cu programele școlare în vigoare.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here