Elevii unei școli din Ilfov speriați de o percheziție de polițiști la ore

1

Elevii de la Școala Gimnaziala nr. 1 Jilava au fost percheziționați de o patrula de poliție de la IPJ Ilfov, direct în sala de clasa, în timpul orelor de curs, fără ca profesorii sau conducerea școlii să primească vreo explicație cu privire la acțiunea agenților de poliție.

Jurnaliștii publicației scriu ca au primit zeci de reacții din partea părinților revoltați de modul în care polițiștii au desfășurat perchezițiile la copiii de clasele V-VIII.
In imagini se poate observa cum mai multi polițiști, conduși de comisarul Ionuț Harbuz, intra într-o sală de curs în timpul orei de matematica și, fără să se prezinte, le cer elevilor să-și golească buzunarele și ghiozdanele pe bănci.
Încă din primele secunde ale operațiunii din sala de clasă, comisarul apostrofează o elevă pentru că nu s-a ridicat de pe scaun la momentul intrării sale în clasă. „Tu nu te ridici de pe scaun? Așa discutam? De pe scaun?”, ii spune acesta unei eleve aflate în prima bancă.
La un moment dat, comisarul îl intimidează și pe un elev care, potrivit sursei citate, suferă de TSA (tulburare de spectru autist). Ulterior, copilului i se face rău de spaimă, dar polițistul interpretează reacția lui drept una sfidătoare.

Directoarea școlii nu ar fi știut că poliția va veni sa facă percheziții

Potrivit Fanatik.ro, operațiunea polițiștilor a avut loc in urma cu doua săptămâni, când cinci autospeciale de poliție au intrat in curtea scolii si au descins la clasele V-VIII.

Sursa citată arată că directoarea școlii a aflat ce se întâmpla abia în momentul în care portarul a anunțat-o că mai mulți polițiști au descins în școală. Aceasta nu ar fi fost informată în prealabil de nicio acțiune a poliției pentru acea zi. 

Mai mult, directoarea școlii le-a cerut oamenilor legii să-i explice despre ce acțiune este vorba și dacă au mandat pentru desfășurarea acestor percheziții. I s-a arătat „o hârtie cu ștampila și data, însă polițistul a acoperit cu mana textul propriu-zis, fără a putea vedea despre ce școala era vorba, ce fel de acțiune era autorizata, spunându-i ca e vorba de o acțiune de prevenire și control”, mai scrie sursa citată.

Părinții elevilor sunt revoltați de maniera în care s-a desfășurat „operațiunea”

„Mi se pare îngrozitor ce s-a întâmplat acolo. Scopul poliției este să ii protejeze pe copii, nu să îi trateze ca pe niște infractori. Pentru ca, da, eu mi-am văzut copilul, si fac o paranteza aici – un elev model, de premiul I, olimpic, disciplinat – tratat ca un infractor!”
(…) „Copilul meu nici nu a implinit 12 ani, abia a facut 11 ani. Nu cred ca e normal sa fie perchezitionat fara sa fiu instiintata, cel putin asa stiu eu. Este un copil care stie de ce vine la scoala. Vine sa invete, sa respecte niste reguli”
(…) „Mi se pare un exces de zel si in niciun caz acum, prin aceasta actiune, nu s-a imbunatatit siguranta copiilor. Cred ca tot ce au vrut sa faca e sa-i sperie, si nu stiu cum ajuta asta la ceva. Mie nu mi se pare normala o astfel de actiune a politiei, vorbim de un copil foarte mic, si nu poate el sa-si dea consimtamantul pentru o astfel de actiune. Daca vede un politist si ii spune sa faca ceva, probabil de frica va face, adica nu mai sta pe ganduri, nu cunoaste legile, nu stie ce drepturi are. E prea mic pentru asa ceva”.
(…) „Copilul meu avea un compas in penar. Ce anume aveau de gand sa faca daca-l gaseau, sa-i puna catuse? Sa-l duca la sectie?”

Inspectoratul Școlar Ilfov susține ca operațiunea „a fost efectuată legal”

Potrivit Fanatik.ro, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov a transmis că a fost vorbă de „percheziții” și ca acestea au fost legale, fapt ce reiese din „discuțiile purtate atât cu reprezentantul Poliției Jilava, Ilfov, cât și cu reprezentantul IPJ Ilfov – reprezentantul Biroului Siguranța Școlară”.

un comentariu

  1. […] Elevii de la Școala Gimnaziala nr. 1 Jilava au fost percheziționați de o patrula de poliție de la IPJ Ilfov, direct în sala de clasa, în timpul orelor de curs, fără ca profesorii sau conducerea școlii să primească vreo explicație cu privire la acțiunea agenților… Cititi mai multe aici: Elevii unei școli din Ilfov speriați de o percheziție de polițiști la ore […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here