Ministerul Sportului anunță: Elevii vor avea 3-4 ore de educație fizică la școală și activități fizice extrașcolare

1

Elevii vor avea mai multe ore de educație fizică la școală, plus activități fizice extrașcolare, în următorii 10 ani. Cel puțin asta arată Strategia Națională pentru Sport, elaborată de Ministerul Sportului, în colaborare cu specialiști ai Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a afirmat, la prezentarea documentului, ca sportul românesc a înregistrat un regres semnificativ în ultimii ani și ca a fost nevoie de elaborarea unei Strategii Naționale pentru Sport ca să se ofere stabilitate acestui domeniu.

„Documentul strategic a fost elaborat din mai multe cauze. Cu toții am observat că sportul românesc are un regres semnificativ. Dacă la Jocurile Olimpice din anul 2000 am obținut 24 de medalii, la cele din 2020 am obținut doar 4, fiind un regres de 84%.

Acest lucru are niște cauze și am dorit că prin această strategie național să încercăm să dăm o stabilitate sportului românesc pentru viitor”, a spus Eduard Novak, citat de Agerpres.
Noua strategie se bazează pe trei piloni – sport de masă, sport în școală, sport de performanță – care toate se leagă și trebuie să fie într-un pachet complet.
„În ceea ce privește sportul în școală, avem două ore de sport/ săptămâna, iar în programa școlară sunt doar trei sporturi – atletism, gimnastică și jocuri. Copiii nu mai sunt atrași de sport în școală, iar în loc să îi împrietenim cu sportul, îi îndepărtăm.
În Europa sunt 6-8 sporturi în școli. Sportul în școală nu este dezvoltat, copiii nu fac mișcare și sunt predispuși la obezitate. Dorim să intervenim, să ajungem ca în 10 ani, copiii să aibă 3-4 ore de educație fizică, plus două activități fizice extrașcolare”, a mai spus Eduard Novak.

O ora de Educație fizică în fiecare zi

Numărul orelor de sport din programa școlară îi preocupă și pe parlamentari. Un

proiect de lege înregistrat recent în Parlament prevede că toți elevii din învățământul preuniversitar să aibă cel puțin câte o oră de sport în fiecare zi.
Inițiatorii proiectului de lege susțin modificarea programei școlare în sensul includerii a unui număr cât mai mare de ore de Educație fizica si sport, astfel încât in cadrul curriculumului din învățământul preuniversitar să existe cel puțin o oră de educație fizică în fiecare zi
„Educația fizică desfășurată la nivel de învățământ preuniversitar, îndeplinește un rol deosebit în procesul de formare și dezvoltare a personalității copilului. (…) Are contribuții specifice la toate competentele-cheie specifice învățământului obligatoriu din Europa și, implicit din România, și conduce la redefinirea modelului disciplinei”, scriu inițiatorii proiectului de lege.
„Specialiștii din domeniul psihopedagogic recunosc valențele formative în plan biologic, motric, psihic și social ale acestei discipline. Activitățile sportive și exercițiile fizice trebuie promovate ca factori importanți în standardele educaționale, astfel încât să contribuie la creșterea nivelului de atractivitate al elevilor și la îmbunătățirea rezultatelor școlare”, se mai arată în proiectul de lege.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here