Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) lansează, sâmbătă, apelul de proiecte editoriale şi o nouă invitaţie adresată experţilor evaluatori.
„Mulţumită remarcabilei implicări a membrilor Consiliului AFCN, dorim să transmitem un semnal de întoarcere treptată la o stare de normalitate şi menţinem datele anunţate în calendarul de finanţare. În ciuda constrângerilor pe care pandemia le-a impus pentru moment sectorului cultural, avem încredere că în curând activităţile vor reveni la normal. Acest ‘test’ la care am fost, şi suntem, cu toţii supuşi, a revelat rolul esenţial pe care cultura scrisă îl are în bunăstarea emoţională a societăţii, în mod special în aceste zile” a precizat Irina Cios, directoarea AFCN, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
Bugetul sesiunii III / 2020, alocat prin subvenţie de la Ministerul Culturii, este de 800.000 de lei. Având în vedere bugetul disponibil Consiliul AFCN a stabilit trei secţiuni în cadrul cărora se pot propune proiecte: Carte (inclusiv ediţii critice), Reviste şi publicaţii culturale, Ediţii de poezie.
„Au fost definite priorităţi specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorităţi pentru a putea obţine punctajul maxim. Criteriile de eligibilitate au rămas neschimbate, respectiv: contribuţia de 10% şi tirajul minim obligatoriu. De asemenea titluri editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu sunt admise pentru finanţare”, arată sursa citată.
Având în vedere constrângerile bugetare Consiliul a decis că nu sunt eligibile revistele publicate de uniunile de creaţie membre ANUC finanţate în baza legii nr. 136/2015.
Potrivit sursei citate, între 2 şi 31 mai pot propune proiecte edituri şi redacţii de publicaţii culturale, persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activităţi editoriale şi/sau persoane juridice de drept public.
Ministrul Culturii spune că nu este corect să fie promovate ştiri false
Începând cu 2 mai se deschide şi aplicaţia de depunere a candidaturilor pentru comisiile de evaluare. Candidatura se depune individual, prin completarea unui profil personal în aplicaţia online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă şi selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.