Peste 4 mii de profesori necalificați în sistemul de învățământ românesc. De la anul va fi organizat un concurs de titularizare înaintea transferului

0
telefoanele-educație-liviu_pop_dosare-gradatie-de-merit...auxiliarele-profesori-vacanță

Începând de la anul se va organiza un concurs de titularizare înaintea transferului, întrucât există „un număr nepermis de mare de profesori necalificaţi în sistem”, peste patru mii de profesori, a declarat ministrul Liviu Pop la Oradea, în cadrul primei dezbateri regionale pe tema proiectului legii manualului școlar, potrivit Agerpres.

Liviu Pop a subliniat că vina pentru această situație o poartă nu necalificații din sistem, ci sistemul care nu s-a calibrat. „Să fie înţeles de toată lumea. Dacă se eliberează un post la un liceu, acel post poate fi ocupat în prima fază prin concurs. Orice profesor sau absolvent din sistem se prezintă la concurs, cel cu cea mai mare notă ia postul. Dacă nu se ocupă se poate veni la etapa de transfer”, a declarat ministrul.

Orientarea în carieră, lipsa unei salarizări corespunzătoare și a unui statut al cadrului didactic sunt motivele pentru care există un număr de peste 4 mii de profesori necalificați în sistem, consideră Liviu Pop.

Citește și: Liviu Pop preconizează existența unui singur manual de bază

 

„Tot ce înseamnă program de salarizare şi de guvernare, eu cred că aduce un element în plus de siguranţă şi de acces către cariera de profesor. Avem azi 4.500 de posturi ocupate de necalificaţi. Sunt convins că anul şcolar viitor va începe mult mai bine decât a început anul acesta, mai ales că avem cea mai mare finanţare din ultimii zece ani pe zona preuniversitară. Sper să se finalizeze cât mai multe dintre obiectivele de investiţii, să reuşim să creştem salariile anul viitor cu 20 şi ceva la sută pentru colegii noştri din învăţământ şi evident să avem un statut al personalului didactic. Prima creştere va fi în ianuarie şi a doua în luna martie. Aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare. Şi dăm pentru toţi, nu cât am spus în programul de guvernare, dăm mai mult. Adică am depăşit programul de guvernare. Pentru că trebuia să acordăm creşteri salariale doar pentru personalul didactic, dar am dat şi pentru personalul auxiliar şi nedidactic”, a declarat el.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here