De la FIFA 11 la jocul de masă Pokemon Go

0

Cam așa arăta un top al jocurilor video în 2010, pe atunci românii începeau să înțeleagă faptul că un astfel de joc video e bine, chiar e corect să fie cumpărat de la magazin și nu ”luat” de pe net. Tot pe atunci existau voci care spuneau că jocul video nu este dădacă pentru copii și că părinții trebuie să își supravegheze copiii atunci când aceștia se joacă și, chiar mai important, să fie de față când copiii își cumpără jocurile video.

Top jocuri video 2010 (sursa: PRescu.ro)

1. World of Warcraft
2. Starcraft 2 Wings of Liberty
3. FIFA 11
4. SIMS 3
5. CALL OF DUTY BLACK OPS
6. Seria GTA
7. Seria Need for Speed
8. ASSASSIN’S CREED BROTHERHOOD
9. MAFIA 2
10. BEN 10 ALIEN FORCE

Încă de pe atunci, Andreea Allardin, o doamnă implicată în industria jocurilor video spunea că ”încercăm să lucrăm la educarea publicului, în special a părinţilor care greşesc în momentul în care îşi lasă copilul în faţa unui calculator, ca în braţele unei dădace. Ca orice altă activitate care reuşeşte să suscite interesul copilului, jocul video trebuie administrat în doze mici. Părintele trebuie să fie un insider şi nu un outsider în această modalitate de entertainment. În Occident s-au făcut studii care au arătat că, la nivelul anului trecut, oamenii s-au jucat mai mult jocuri video decât au ieşit la un film”.

Astăzi lucrurile s-au amalgamat, jocurile video nu se mai joacă pe PC sau pe consolă, ci, de-a valma, pe telefon. Astăzi, Pokemon Go, de exemplu, nu mai este un simplu joc video, este mai degrabă o indeletnicire de masă.

Alături de părinți, unii puști merg prin parcuri după pokemoni. Asta e bine, poate e chiar educativ, dar să nu uităm că este vorba de un joc și, ca orice joc, trebuie consumat în doze mici. Părinții ar trebui să-și trezească copiii din realitatea virtuală și să-i aducă cu picioarele pe pământul ferm al parcurilor, dar cu ochii în realitate, nu pe telefon.

Pokemon Go, puțin nociv dacă e consumat fără restricții

Autorităţile din mai multe ţări, inclusiv România, au emis avertismente în ceea ce priveşte riscul utilizării aplicaţiei şi pericolele la care ne expunem odată ce suntem concentraţi asupra jocului.

Doi jucători au fost împuşcaţi în Florida, după ce proprietarul unei locuinţe a crezut că sunt nişte hoţi, iar un tânăr de 18 ani a fost ucis în Guatemala prins din greşeală într-o ambuscadă în timp ce alerga după monstruleţi. Un american a tamponat o maşină de poliţie parcată regulamentar în timp ce conducea şi alerga după pokemoni.

Ce spune un psiholog?

Mihai Copăceanu, psiholog, a explicat la Ora de Ştiri (TVR1), de ce merge aşa bine acest şi de ce creează dependenţă în rândul jucătorilor. Pe scurt: ”Cred că orice experiență pe care o avem și nu e în exces, e normală. (…) terapie e mult spus, dar te scoate din zona ta de confort, poate chiar să te aducă în situații de a-ți face prieteni”.

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here