Teme importante privind învățământul superior pe agenda întâlnirii Alianței Române a Universităților Tehnice

0

Modalitatea de alocare a cifrei de şcolarizare pe domenii pentru studii universitare de licenţă, masterat şi doctorat, regulamentul privind derularea mobilităţilor personalului universitar şi studenţilor în cadrul programului ARUT – Exchange sunt unele din principalele teme abordate, vineri, în cadrul celei de-a cincea reuniuni a Alianţei Române a Universităţilor Tehnice, care se desfăşoară la Bucureşti.

Din ARUT fac parte Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Discutăm o serie de aspecte legate de problematica învăţământului superior tehnic, în principal, şi cu trimitere directă pe tot ceea ce înseamnă învăţământ superior. Practic, ne-am conturat câteva subiecte care ţin foarte mult şi de organizarea noastră internă, pentru că, după această şedinţă, practic vom avea la dispoziţie trei instrumente prin care să reuşim să promovăm atât tinerele cadre didactice, pentru că este vorba despre o competiţie de granturi între tinerii cercetători în cadrul ARUT, şi, de asemenea, suntem în pregătirea a două regulamente de mobilităţi atât între cadrele didactice, cât şi pentru studenţi. Aceste mobilităţi înseamnă, practic, anumite perioade de timp în care studenţii universităţilor din cadrul alianţei noastre să facă pregătire, incluzând şi partea de examinare în altă universitate, iar cadrele didactice să poată să predea anumite module în cadrul unor discipline din programele analitice şi din planurile de învăţământ din domeniul în care ei sunt specialişti dar la alte universităţi”, a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Viorel Şerban.

El a adăugat că, în cadrul întâlnirii, universităţile membre ARUT vor stabili un pachet de propuneri pentru ca rolul şi vizibilitatea ştiinţelor inginereşti să fie mult mai bine conturate.

Avem şi o prezentare a unui program legat de un anumit trunchi comun în domeniul ingineriei referitor la Registrul Naţional al Calificărilor în Învăţământul Superior. Mai sunt şi aspecte legate de modul în care vedem noi (…) politica ministerului privitor la alocarea cifrelor de şcolarizare pentru admiterea în universităţi„, a spus rectorul.

„Cinci universităţi, cinci întâlniri. Încheiem un ciclu şi deschidem un ciclu nou. Este o potrivire extraordinară aici. Anul acesta atât UTCB, cât şi UPB au un ciclu de manifestări legate de împlinirea a 200 de ani de învăţământ tehnic în Bucureşti. Şi universitatea noastră şi UPB pleacă din acest trunchi comun. Probabil, în luna octombrie, vom avea o nouă întâlnire ARUT la Politehnica Bucureşti„, a afirmat Radu Văcăreanu, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB), care găzduieşte reuniunea de vineri.

ARUT a luat naştere în luna iunie a anului 2016, iar misiunea sa este de a contribui la sporirea competitivităţii economice a României.

La întâlnirea ARUT au participat ministrul Educaţiei, Valentin Popa, ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, şi ministrul Energiei, Anton Anton.

Sursa Agerpres

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here