Doar tu poţi deţine controlul asupra timpului!
Sunt sigur că nu o dată vi s-a întâmplat ca într-o zi în care aţi dormit cu 15 minute mai mult, fie pentru că aţi beneficiat abuziv de minunata setare a telefonului ce amână cu încă 5 minute alarma, fie după o duminică seară cu prietenii la o vorbă şi un pahar; să faceţi tot posibilul să ajungeţi în timp util la locul de muncă. Marea surpriză?! Nu aţi ajuns la timp.
Începi să te întrebi „De ce?” „Am condus cu 30 de km mai rapid, chiar dacă am prins aproape fiecare semafor!” „Nici măcar nu am cedat trecerea pietonilor sau altor participanţi la trafic, chiar dacă ce-i drept, a fost foarte aglomerat!” Ei bine… lucrurile nu stau exact aşa cum credeţi, dar vă voi explica de îndată ce vom discuta şi alte exemple.
Să dăm puţin timpul înapoi. Vă mai amintiţi când vă jucaţi în parcarea din spatele blocului sau în vizită la bunici pe uliţa copilăriei, iar timpul parcă zbura odată cu pofta de mâncare şi oboseală? La ora 22:00 se dădea stingerea, iar prima ta replică era: „Mai lasă-mă 5 minute, te rog!”
Această situaţie dragă cititorule nu este cu nimic diferită faţă de cea anterioară. În ambele exemple goană, disperarea, nevoia ta de „a mai avea timp” fie că este pentru o plăcere, fie pentru o nevoie, nu-l vei avea. Ai condus mai rapid, dar asta nu a oprit semaforul să funcţioneze. Nu a făcut nici pietonul să zboare şi nici jocul să dureze mai mult.
Dar dacă nu este nici o grabă? Eşti prezent la un curs de logică, la o şedinţă la locul de muncă, în staţia de tramvai, pe peron aşteptând trenul, şi parcă minutele se transformă în ore… Încep să-ţi danseze picioarele de nervi, ochii caută în jur orice are 2 ace şi un secundar, iar urechile aud doar „TIC -TAC! TIC -TAC!”. Acum parcă ai vrea să dai timpul tău celui ce se grăbea mai devreme, nu? Sau copilului ce-şi dorea încă 5 minute pentru joc?
Mai rămâi două secunde, propun să mai abordăm o situaţie. Eşti într-o vacanţă exotică, eşti cu persoana iubită şi vizionaţi un film sau faci orice altceva ce îţi face plăcere, ai obţinut job-ul dorit sau eşti la ceremonia de absolvire a facultăţii, eşti cu familia la masa de Crăciun, iar exemplele pot continua la nesfârşit… Dacă citeşti cu atenţie am dat ca exemple situaţii ce vor dăinui până vom muri, corect? În aceste situaţii pierzi noţiunea timpului, le vei numi „clipe” sau „momente” şi ţi le vei aminti în orice împrejurare. Atunci când pierdem noţiunea de „Timp”, când smartphone-urile stau în buzunar şi nu în farfurie, când ceasul din perete se întoarce cu faţa la perete, ciudat, dar timpul va urma absolut acelaşi curs!
Şi atunci? Care este secretul? Secretul nu este tocmai un secret, pentru că puterea de a „Controla Timpul” este la îndemâna ta. Tu ai butonul roşu şi se numeşte „PERCEPŢIE”. Modul în care tu percepi timpul îi va face trecerea să pară mai lentă sau mai rapidă. Percepe-l ca pe un obstacol în drumul tău şi aşa va fi, percepe-l ca pe o nevoie şi îi vei simţi lipsa.
Ai o întâlnire la ora 10:00? Fă tot posibilul să ajungi la timp, dar nu mai conştientiza şi număra fiecare secundă, căci altele în plus nu vor fi. Mai ai o oră de aşteptat trenul? Plimbă-te, citeşte, fotografiază, fă ce vrei tu, dar foloseşte acel timp.
Concentrează-te pe ce ai de făcut sau propune-ţi extra activităţi ce te vor distrage de la calcul. Gândeşte pozitiv!
Scris de Daniel Dumitru