În sistemul actual specializarea într-o anumită ramură este esențială și necesară. Enciclopedismul academic nu este apanajul celor care se numesc experți, specialiști sau fixeri mai nou. Cât de mult mai contează cultura generală în acest context și cum poate enciclopedismul să fie complementar specializării și nu opozant?
În acest univers al întrebărilor ar fi bine să reflectăm asupra posibilităților individului modern de a se educa în spiritul cunoașterii și nu în spiritul adaptării la un sistem care deservește doar cetățeanul și nu omul din conceptul de cetățean.
Informarea este un proces îndelungat și continuu, dar în sfera contemporană unde totul este fast și se întâmplă fast, inclusiv stirile și mâncarea, reflecția îndelungată este mult diminuată ca proces natural. Acum totul se face rapid. Din păcate cultura generală nu se face rapid.
Procesul este unul laborios și rezultatele se văd în timp. Uneori foarte mult timp chiar decenii! În acest context, mulți dintre cetățeni pot considera inutilă alocarea de resurse într-o zonă cam moartă, care nu îl ajută în principalele sale părți tari din piramida lui Maslow. Porpun o scurtă listă. Cu timiditate ce-i drept!
1.Documentarele:
A viziona documentare de calitate este o bună oportunitate să-ți extinzi cultura pe care deja o ai. Poate nu ai timp să parcurgi o bibliografie stufoasă, prin urmare ai la dispoziție o cunoastere digerată și digerabilă pentru a scăpa de condiția de om nou și gol al filosofului Ortega Y Gasset. Nu contează dacă aceste documentare se consumă cu prietenii sau cu rudele. Important este rezultatul. Și consumul desigur!
2. Amicii
Când nu prea ești o mare stea intelectuală prin simplu fapt că interacționezi cu persoane din mediul cultural de orice fel, în mod automat îți va crește capitalul de cunostințe. Sau volumul de cunoșțințe cum ni se spunea în scoală. Prin urmare, un intelectual este binevenit ocazional la casa omului. A se servi cu bere, gustări reci și multe citate!
3. Creatorii din diverse ramuri!
Oamenii cu adevărat creatori te înconjoară cu energia lor creatoare. Prin simpla prezență, ieșim mult mai câtigați din astfel de întâlniri dincolo de interacțiunea care se poate dovedi, la rândul ei, extrem de creatoare. Poeții sunt o sursă infinită de originalitate. Să nu uităm că ei sunt pe nedrept tratați ca fiind inutili în societate. Ei ne hrănesc sufletul!
Noi cu ce ne mai hrănim sufletul? Să încercăm o porție de cultură generală?
Să nu uităm totuși:
”În gândirea stiințifică există întotdeauna un gând poetic”- Albert Einstein
Autor: Alexandru FIlimon