În anul 2022, aproape 95% dintre elevii din România învățau cel puțin două limbi străine în timpul gimnaziului, conform datelor Eurostat. Cu un procent de 94,5%, România se plasează pe locul șase în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene, depășind media europeană de 60,7% cu peste 33 de puncte procentuale.
România, lider în UE: Aproape 95% dintre elevii de gimnaziu studiau cel puțin două limbi străine în 2022
Deși procentul a scăzut ușor față de 2013, când era de 95,6%, țara noastră continuă să se mențină mult peste media UE, demonstrând o preocupare constantă pentru studiul limbilor străine în rândul elevilor de gimnaziu.
Țările care au cei mai mulți elevi care studiază limbi străine în gimnaziu sunt Finlanda (98%), Italia (96.2%), Grecia (96.2%), Malta (95.6%) și Estonia (94.5%).
La finalul clasamentului se plasează Irlanda (6.1%), Ungaria (6.6%), Austria (7.7%), Bulgaria (10.7%) și Slovenia (22.1%).
În ceea ce privește elevii români care învață 2 sau mai multe limbi străine în ciclul primar, numărul acestora este foarte redus. Doar 2% dintre aceștia studiază limbi străine în clasele 1-4.
Nici în celelalte state UE nu sunt mulți elevi care învață limbi străine în primii ani de școală, media UE fiind de doar 6.5%.
În 12 țări, numărul elevilor care învață în sistem bilingv este chiar mai mic decât în România. În Slovenia, acest sistem nu este prezent, iar în Cehia, Franța și Lituania, mai puțin de 1% dintre elevi beneficiază de acest tip de educație.
Luxemburg se află în fruntea clasamentului statelor cu cele mai mari procente de elevi care studiază limbi de circulație internațională în ciclul primar, cu 79,6%. Acesta este urmat, la o diferență semnificativă de peste 37 de procente, de Letonia (37,2%), Grecia (34,9%), Estonia (33,6%), Danemarca (30,6%) și Finlanda (28%).
La sfârșitul lunii septembrie, Edupedu.ro a relatat că noul Statut al Elevului garantează dreptul elevilor de a studia două limbi de circulație internațională, conform planurilor-cadru, atât în regim standard, cât și intensiv bilingv.
De asemenea, elevii care au început clasa a VIII-a în acest an vor susține două probe de competențe la două limbi străine, conform prevederilor Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Sursa: edupedu.ro