Disciplina Religie are alocate 142 de ore în trunchiul comun al liceului, conform proiectului de planuri-cadru publicat de Ministerul Educației și Cercetării.
Deși elevii pot alege să nu participe la aceste ore, legea include prevederi speciale pentru această materie. Numărul de ore propus este de două ori mai mare decât cel al disciplinelor precum Istoria, Chimia, Fizica, Biologia sau Geografia, care rămân în trunchiul comun doar pentru o parte din anii de liceu.
Proiectul planurilor-cadru include în calculul orelor și Săptămânile „Școala Altfel” și „Verde”, care nu presupun cursuri obișnuite. Astfel, în realitate, Religiei îi sunt alocate 134 de ore, cu 8 mai puțin decât în document, conform unei analize Edupedu.ro. Aceeași ajustare se aplică și celorlalte discipline din trunchiul comun: fără aceste săptămâni speciale, Istoria, științele și Geografia ar avea 68 de ore, în loc de 72. Totuși, în continuare, ne vom raporta la cifrele oficiale din documentul-suport.
O serie de materii au rămas în trunchiul comun doar la nivelul claselor a IX-a și a X-a, pentru clasele a XI-a și a XII-a ele fiind incluse în curriculumul de specialitate la profil real/umanist.
Istoria (fără noile componente despre Holocaust și comunism), Geografia, Fizica, Chimia și Biologia au fiecare câte 72 de ore în trunchiul comun la liceu. În schimb, Religia are alocate 142 de ore, un nivel similar cu Matematica (144 de ore), Limba modernă 2 (142 de ore) și Tehnologia informației și a comunicațiilor (142 de ore).
Acest lucru se face simțit în condițiile în care legislația include prevederi speciale privind predarea Religiei în școală, dar formulările nu sunt pe deplin clare.
Vezi și: Câți elevi sunt înscriși la ora de religie în anul școlar 2022-2023
Astfel, Legea învățământului preuniversitar prevede, la Art. 87, că Religia face parte din trunchiul comun în planurile-cadru, inclusiv la nivel liceal. Dar legea menționează această obligație la nivel de planuri-cadru în general, nu la nivel de an de studii.
Aceeași lege stabilește că participarea la ora de Religie este un drept constituțional, dar și că elevii pot alege dacă se înscriu sau nu ori dacă își schimbă opțiunea.
Pentru cei care nu frecventează această disciplină, legea prevede că trebuie să rămână în unitatea de învățământ pe durata orei, iar situația lor școlară se încheie fără Religie.
Mai multe detalii pe Edupedu.ro