Program educaţional dedicat îngrijitorilor din grădinile zoologice – Zoo Keeper Competency Framework

0

Unul dintre cele mai interesante joburi de pe piaţa muncii este cel de îngrijitor într-o grădină zoologică.

Munca în aer liber, contactul cu natura, cu specii exotice, interacţiunea cu publicul, lucrul în echipă, fac din aceasta meserie una foarte atractivă, dar şi dificilă şi cu multe cerinţe care trebuie îndeplinite de către un angajat.

La nivelul Uniunii Europene există diferenţe mari între oferta de pregătire pentru aceasta meserie.

De la ţări din estul Europei unde după absolvirea unui liceu, în cazuri fericite, cu specific agricol, angajaţii sunt calificaţi la locul de munca, în funcţie de resursele grădinilor zoologice, până la ţări precum Anglia ş Olanda unde există colegii ce oferă calificare în această meserie.

Grădinile zoologice sunt instituţii cu rol în educaţie, conservarea biodiversităţii şi cercetare, dar reprezintă şi una dintre cele mai importante puncte de atracţie a zonelor în care se găsesc.

În Europa numărul de vizitatori în cele 345 grădini zoologice membre EAZA (Asociaţia Grădinilor Zoologice şi Acvariilor din Europa) într-un an este în jur de 140 milioane.

Conform unui studiu realizat în 2012, 27% din cetăţenii UE au vizitat în anul respectiv, o grădină zoo membră EAZA.

De calitatea instruirii îngrijitorilor depind bunăstarea animalelor din colecţia zoo, nivelul programului educaţional şi al celui de conservare, impactul mesajului referitor la potejarea mediului asupra publicului, dar şi numărul de vizitatori şi implicit încasările.

Deci la final, calitatea actului educaţional în acest domeniu, generează beneficii pe plan social, economic şi al conservării biodiversităţii.

Ţinând cont de aceste date, EAZA a iniţiat in 2015, un proiect Erasmus + Zoo Keeper Competency Framework în care are următorii parteneri: Zoo Zagreb (Croatia), Zoo Kaunas (Lituania), Zoo Wroclaw (Polonia), Federaţia Grădinilor Zoologice din Romania, North of England Zoological Society, Sparsholt College Hampshire şi Aeres Groep (Olanda).

Scopul acestui proiect este de a dezvolta şi implementa un cadru comprehensiv şi coerent al competenţelor şi abilităţilor necesare îngrijitorilor din grădinile zoologice pentru a răspunde cerinţelor acestui sector.

Rezultatul proiectului va fi disponibil tuturor grădinilor zoologice din Europa, aducând beneficii de lungă durată prin:

• oferirea de oportunităţi vocaţionale la standarde înalte angajaţilor din acest sector
• promovarea progresului standardelor de management al animalelor
• facilitarea mobilităţii forţei de muncă şi influenţarea pozitivă a oportunităţilor de angajare şi de păstrare a jobului
• consolidarea rolului îngrijitorilor prin implementarea unui program educaţional şi de training vocaţional de nivel înalt
profesionalizarea rolului îngrijitorilor din grădinile zoologice cu scopul generării dezvoltării economice a zonei şi creşterii valorii grădinilor zoo ca atracţii turistice

Scris de Dana Canari, biolog

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here