Un subiect dat în această sâmbătă în județul Prahova la faza judeţeană a olimpiadei de limba română a trezit reacții controversate din partea profesorilor și mass-media. Elevilor de la clasa a 12-a din judeţul Prahova li s-a cerut să redacteze un denunț după un fragment din romanul „Moromeţii”, potrivit ActiveNews.
Cerința subiectului în cauză (cotat cu 30 de puncte din 120) suna astfel:
„Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeții de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”.
Declarația Ministrului Educației
Ministrul Educației a declarat ulterior că va face o analiză a situației și există chiar posibilitatea să fie anulat concursul:
„(…) Îmi este dificil pe moment să vă dau un răspuns. Nu sunt profesor de limba română (…). Subiectele se fac la nivelul inspectoratelor județene. Noi avem în cadrul ministerului Cercul național de evaluare și examinare care se ocupă de toate concursurile, olimpiadele, inclusiv bacalaureatul. Mâine dimineață, la prima oră, voi face o analiză a acestei situații și vă voi da toate informațiile necesare. În funcție de această analiză, concursul poate fi anulat, să se țină altul. Nu este normal ca un asemenea subiect, la un asemenea nivel, să fie pus în discuție. Cred că elevii au lucruri mai interesante la care să se gândească, mai ales la un concurs de acest gen.”, a declarat Pavel Năstase, într-o intervenție telefonică la Antena3.
Citește și: Educația în Roma Antică: formarea unui bun cetățean
Potrivit sursei citate, dezvăluirea a fost făcută de Dan Gulea, scriitor și profesor de limba și literatura română, pe pagina sa de Facebook. ActiveNews asociază prezența unui astfel de subiect la un concurs adresat elevilor cu „o întrecere socialistă a delațiunii. Ȋnvățăm să denunțăm de mici, precum copiii din romanul lui George Orwell, cei mai destoinici turnători ai «poliției gândirii»”.
Sursă foto: www.radioconstanta.ro