sâmbătă, 25 ianuarie 2025

CELE MAI CITITE

Noile reguli pentru concediul de odihnă al profesorilor: 62 de zile pentru școli și 40 de zile pentru universități, valabile din toamna 2025

Regulile privind concediul de odihnă pentru personalul din învățământul de stat, valabile începând cu 1 septembrie 2025, au fost stabilite prin Ordinul de Ministru 7.930/2024, publicat în Monitorul Oficial înainte de Anul Nou.

Noile norme reglementează durata concediilor, programarea acestora și drepturile suplimentare pentru anumite categorii de personal, înlocuind regulile adoptate acum patru ani.

Noile reguli pentru concediul de odihnă al profesorilor: 62 de zile pentru școli și 40 de zile pentru universități, valabile din toamna 2025

Edupedu.ro notează că Ordinul de Ministru a avut inițial termenul de publicare stabilit pentru 1 aprilie 2024, conform calendarului asumat de fosta ministră a Educației, Ligia Deca. Ulterior, termenul a fost amânat pentru 30 august 2024, însă nici acesta nu a fost respectat, depășindu-se cu patru luni.

Conform ordinului, care poate fi descărcat și consultat mai jos în articol, profesorii din învățământul preuniversitar beneficiază de „concediu de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, de regulă, în perioada vacanțelor școlare”, conform articolului 3, alineatul 1.

- Publicitate -

„Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic din învățământul universitar se stabilesc de către consiliul de administrație, în funcție de interesul instituției de învățământ superior și al salariatului”, scrie la articolul 3, alineatul 5.

Descoperă și: 1 Ianuarie: Un nou început pentru copii. Idei și dorințe pentru anul care vine!

Iar în document continuă: „(6) Cadrele didactice beneficiază de concediu de odihnă cu durata integrală, plătit pentru funcția de bază, dacă au prestat activitatea, în baza unui contract individual de muncă, încheiat pe perioadă nedeterminată sau determinată, în tot cursul anului școlar/universitar, ținând seama și de prevederile art. 5 alin. (1).

(7) Cadrul didactic care a desfășurat activitate la catedră o fracțiune din anul școlar/universitar are dreptul la un concediu de odihnă cu o durată calculată proporțional cu perioada lucrată în anul școlar/universitar respectiv”.

În învățământul superior, cadrele didactice beneficiază de „concediul anual de odihnă plătit, în perioada vacanțelor universitare, cu o durată de cel puțin 40 de zile lucrătoare”, în funcție de structura anului universitar, potrivit articolului 3, alineatul 4.

- Publicitate -

Ordinul de ministru menționează că, pentru profesorii din „învățământul postliceal la clasele din domeniul sănătate și asistență pedagogică”, cei din „cluburile sportive școlare” sau cei din „casele corpului didactic”, concediul poate fi acordat și „în alte perioade ale anului școlar, în funcție de specificul activităților” (art. 3 alin. 2).

Conform OME 7.930/2024, profesorii care însoțesc elevii în tabere sunt considerați în activitate, dar „nu mai mult de 16 zile calendaristice” (art. 4 alin. 1).

Pentru personalul de conducere din învățământul preuniversitar, durata concediului este stabilită în funcție de vechime: 21 de zile lucrătoare (sub 5 ani), 24 de zile (5-15 ani) și 28 de zile (peste 15 ani), conform articolului 14, alineatul 1. Nevăzătorii și cadrele didactice cu handicap pot beneficia de concediu suplimentar conform contractului colectiv de muncă (art. 4, alin. 2).

Inspectorii școlari generali și alți directori au concediile aprobate de ministrul Educației, iar evidența acestora este ținută de minister (art. 14, alin. 4). Pensionarii angajați cu plata pe oră au dreptul la concediu proporțional cu perioada lucrată (art. 5, alin. 3).

Concediul poate fi întrerupt pentru incapacitate de muncă, îngrijirea copilului bolnav sau îndatoriri publice, iar în caz de rechemare, angajatorul suportă cheltuielile de revenire ale cadrului didactic și ale familiei sale (art. 11).

Compensarea concediului neefectuat

Conform OME 7.930/2024, zilele de concediu neefectuate se compensează financiar doar la încetarea contractului de muncă. Școlile și inspectoratele sunt obligate să țină evidența rechemărilor și a concediilor neefectuate, verificările având loc anual în septembrie-octombrie.

Compensarea în bani se face pe baza unui proces-verbal aprobat de inspectorul școlar general și trebuie introdusă în aplicația EduSal, care va fi adaptată pentru aceste prevederi. Plățile se efectuează în termen de 60 de zile de la încetarea contractului, iar inspectoratele verifică plățile în termen de 90 de zile.

DOCUMENT Ordinul 7.930 din 23 decembrie 2024

Sursa: edupedu.ro

- Publicitate -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE