UPDATE: Fondul Român de Contragarantare: garanții de peste 4 milioane lei pentru programele StudentInvest și FamilyStart

1
credite tineri

O serie de internauți au comentat pe paginile Pedagoteca.ro despre cele două programe, așa că am întrebat oficialii Fondului care dintre acestea sunt accesate de români. 

”În primele 10 zile sunt beneficiari potentiali interesati mai degrabă de FamilyStart, deși sunt depuse solicitări și pentru StudentInvest pe care îl promovăm regional tocmai pentru ca studenții să cunoască condițiile de eligibilitate, chiar dacă nu lucrează (pot aduce un co-debitor, este relativ ușor, întrucât garanția statului se acordă pe 80% din imprumut)” au declarat pentru Pedagoteca.ro reprezentanții Fondul Român de Contragarantare.

Știre inițială

Fondul Român de Contragarantare anunță că a acordat garanții de stat în valoare de peste 4.000.000 lei în primele zile de implementare a programelor StudentInvest și FamilyStart.

Fondul Român de Contragarantare SA (FRC) este o instituție financiară specializată, mandatată de Ministerul Finanțelor să administreze plafoanele de garantare în cadrul celor două programe guvernamentale de creditare pentru tineri.

Vezi și Tinerii șomeri pot beneficia de credite pentru educație, sănătate, sport și cultură

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este ordonator principal de credite și derulează programele guvernamentale de finanțare StudentInvest și FamilyStart prin intermediul celor peste 30 de bănci partenere: acestea primesc solicitările de creditare din partea studenților sau familiilor, analizează eligibilitatea potențialilor beneficiari și aprobă împrumuturi cu garanții de stat acordate de FRC. Valoarea plafoanelor de garanții se aprobă anual. În 2023, conform Legii nr.224/2023 care modifică și aprobă OUG nr.95/2022, valoarea acestora este de 250 milioane lei pentru fiecare dintre cele două programe menționate.

StudentInvest, respectiv, FamilyStart sunt destinate să fie un sprijin financiar pentru studenți sau familii prin acordarea de împrumuturi de maxim 75.000 lei, respectiv maxim 150.000 lei, cu garanții de până la 80%, dobânzi și comisioane aferente creditelor subvenționate de stat.

Echipa FRC a configurat utilizatorii pentru toate băncile înscrise – acestea preiau și analizează, conform legislației și propriilor norme de creditare în vigoare, solicitările persoanelor interesate. FRC a optimizat structura oganizatorică internă pentru a crește eficiența operațională, a alocat resurse, inclusiv pentru dezvoltarea inhouse aplicațiilor informatice specifice. Scopul este să se răspundă prompt cererilor de garantare primite din partea băncilor partenere care acordă credite tinerilor în cele două programe și, în acest fel, timpul de acordare să fie cât mai redus.” a declarat dl.Stere Farmache, președinte al Directoratului FRC.

In perioada 6-20 noiembrie FRC și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse activează la nivel național programul StudentInvest prin prezentări-dezbatere regionale găzduite de centrele universitare importante din toată țara. Seria întâlnirilor de acest fel a debutat la Iași, locul unde se află prima universitate modernă din România – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, fondată în anul 1860 și care are o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie. La Universitatea „Alexandu Ioan Cuza” din Iași  a fost parafat, dealtfel, primul Protocol de Colaborare Universitară pentru promovarea principiilor de finanțare responsabilă prin programul guvernamental StudentInvest.

La universitățile care au găzduit întâlnirile din Iași, interacțiunea cu studenții, masteranzii și conducerea acestora a fost un prilej pentru schimb de idei, clarificări utile și elemente importante de educație financiară. Este promovat conceptul de finanțare prudentă pentru fiecare prin investiția în planul propriu de formare profesională, cultură și dezvoltare personală, sănătate și locuire.

Caravana FRC, la care participă conducerea și specialiști din instituție, continuă în zilele următoare cu întâlniri organizate în centrele universitare din Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța și București.

Băncile care au subscris plafoanelor de garantare disponibile în 2023 sunt următoarele:

  • CEC Bank
  • EXIM Banca Românească
  • LIBRA Internet Banking
  • TECHVENTURES Bank
  • BANCA CENTRALĂ COOPERATISTĂ CREDITCOOP și următoarele Bănci Cooperatiste afiliate acesteia: 8 Martie CODLEA, Ajutorul RM.VÂLCEA, Albina SLATINA, Alfa TÂRNĂVENI, Alianța CLUJ-NAPOCA, Băimăreana BAIA-MARE, Capital SUCEAVA, Creditul ONEȘTEAN, Dacia ORADEA, Danubius BRĂILA, Deltacoop TULCEA, Econmcoop BACĂU, Eurocoop SF.GHEORGHE, Istrița BUZĂU, Izvoru ȘTEI, Jiul TÂRGU JIU, Mihai Viteazul TÂRGOVIȘTE, Muntenia PITEȘTI, Mureșul ARAD, Putna FOCȘANI, Răscoala BOTOȘANI, Record CĂLĂRAȘI, Stejarul MARGHITA, Tisa SIGHETU-MARMAȚIEI, Unirea BRAȘOV, Victoria BUCUREȘTI.

un comentariu

  1. […] Fondul Român de Contragarantare anunță că a acordat garanții de stat în valoare de peste 4.000.000 lei în primele zile de implementare a programelor StudentInvest și FamilyStart. Fondul Român de Contragarantare SA (FRC) este o instituție financiară specializată, mandatată de Ministerul Finanțelor să administreze plafoanele… Cititi mai multe aici: Fondul Român de Contragarantare: garanții de peste 4 milioane lei pentru programele StudentInvest … […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here