joi, 22 mai 2025

CELE MAI CITITE

Elevii de clasa a IV-a susțin Evaluarea Națională 2025 la Matematică și Științe ale Naturii

Astăzi, elevii de clasa a IV-a susțin proba la Matematică și Științe ale Naturii, conform calendarului oficial al Evaluării Naționale 2025. Pentru rezolvarea subiectelor, aceștia au la dispoziție 60 de minute. La cererea elevului, punctajele obținute în urma testării pot fi echivalate în calificative și trecute în catalog.

Elevii de clasa a IV-a susțin Evaluarea Națională 2025 la Matematică și Științe ale Naturii

Elevii de clasa a IV-a susțin miercuri, 21 mai, proba de Matematică și Științe. Elevii au la dispoziție 60 de minute pentru a finaliza testul.

Testarea începe la ora 10. În situații justificate, dacă proba nu poate fi susținută la ora stabilită, aceasta poate fi reprogramată, cu condiția informării Comisiei județene, conform manualului de desfășurare a examenului. Pentru prima dată, elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a vor primi punctaje în locul codurilor.

Evaluarea Națională 2025 a debutat luni, 19 mai, cu proba scrisă la Comunicare. Elevii au avut de lecturat un fragment din „Buburuza fără buline” de Claudia Groza, iar la ultima cerință li s-a solicitat să enumere patru motive pentru care este important să ai prieteni adevărați.

- Publicitate -

Vezi și: Constanța: Congresul Internațional de Istorie a Presei desfășurat în 23-24 mai la Universitatea Ovidius

Potrivit manualului de administrare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, document obținut de Edupedu.ro, în fiecare școală vor fi testați toți elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Fiecare elev susține testele, conform calendarului, pe baza planificării realizate la nivelul Comisiei de organizare şi de administrare a EN-2025 din unitatea de învățământ.

Instituția responsabilă cu elaborarea subiectelor pentru Evaluarea Națională la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a subliniază că scopul acestor testări nu este de a încuraja concentrarea pe obținerea de note sau calificative.

Rezultatele elevilor, potrivit metodologiei

Începând cu acest an școlar, rezultatele evaluărilor naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi exprimate sub formă de punctaje, nu coduri. Acestea nu se afișează și nu se trec automat în catalog, dar pot fi echivalate în calificative sau note la cererea scrisă a elevului.

Rezultatele sunt folosite la nivelul școlii pentru elaborarea planurilor individualizate de învățare și pentru informarea elevilor și părinților cu privire la progresul școlar. Cadrele didactice analizează fișele de evaluare și decid, dacă este necesar, crearea unui plan personalizat de învățare pentru fiecare elev.

- Publicitate -

Elevii vor fi așezați câte doi în bancă sau conform poziționării obișnuite, iar testele vor fi distribuite controlat. Dacă un elev lipsește, testul nu se va distribui și va fi raportat ca „ABSENT”. La finalul probei, lucrările vor fi strânse, sortate și organizate pe clase.

Rezumat – Scenariul testării pentru Evaluarea Națională la clasa a IV-a (EN-2025)

La începutul testării, elevii sunt așezați în bănci și primesc testele. Administratorul (învățătorul sau profesorul) citește un scenariu standard care explică scopul evaluării, modul de completare și durata probei. Elevii pot folosi instrumente precum stilou, creion, riglă etc. Timpul de lucru este anunțat pe tablă, iar pe parcurs sunt făcute notificări la jumătatea și cu 5 minute înainte de expirarea timpului. La final, elevii sunt rugați să lase testele pe bancă și pot ieși în pauză.

După începerea testului, nu mai este permis accesul altor elevi în clasă. Întârziații vor fi redirecționați într-o altă sală. Elevii care lipsesc o zi pot participa în continuare la celelalte probe.

Întrebările elevilor trebuie consemnate în raportul administratorului, iar acestora li se recomandă să recitească cerințele.

Elevii care finalizează testul mai devreme sunt încurajați să-și revizuiască răspunsurile. În cazuri speciale (ex. probleme medicale), testul este recuperat, cu notarea orei de predare.

Elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) participă la testare în condiții adaptate. Participarea se face doar cu solicitarea scrisă a părinților sau reprezentanților legali.

Calendar Evaluare Națională 2025 – Clasa a IV-a:

  • 20 mai: Limba română / Limba română pentru minorități

  • 21 mai: Matematică și Științe ale naturii

  • 22 mai: Limba maternă (pentru elevii aparținând minorităților)

Sursa: edupedu.ro

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE