vineri, 18 aprilie 2025

CELE MAI CITITE

Discuții inspiraționale la cinema: Autocunoaștere, prietenie și relații autentice. Profesorii și elevii sunt invitați la Cinema City

Două filme pentru adolescenți și copii, ce abordează teme precum relația cu părinții, educatorii, prietenia și factorii care le influențează deciziile, sunt disponibile în oferta Cinema City pentru grupuri școlare. Cadrele didactice beneficiază de intrare gratuită, iar elevii au tarife reduse.

Discuții inspiraționale la cinema: Autocunoaștere, prietenie și relații autentice. Profesorii și elevii sunt invitați la Cinema City

Cele două lungmetraje distribuite de  T.R.I.B.E. Films – Hoții de Subiecte (un film românesc de debut cu adolescenți) și Prințesa și Grădinarul (o animație europeană de succes) – reprezintă două propuneri speciale, ce pot genera discuții importante despre temele propuse.

Hoții de Subiecte, lungmetrajul de debut al regizorului Tudor Petremarin, reprezintă o propunere de activitate comună, dedicată în special elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, ce poate genera discuții relevante despre problemele adolescenților, atitudinea lor față de studiu, comunicarea în familie, în școală, între prieteni.

Din distribuția filmului produs de Fulg Media și distribuit de  T.R.I.B.E. Films fac parte numeroși actori cunoscuți publicului din filme și seriale precum: Karina Jianu, Ștefan Iancu și Andrei Aradits („Ana, mi-au fost scrisă în ADN”), Adrian Văncică („Las Fierbinți”, „Anul Nou care n-a fost”), Șerban Pavlu („Tătuțu”, „Clanul”), Maria Obretin („Tătuțu”, „Clanul”, „Umbre”), Anca Androne, Alex Zob, alături de debutanții Ana Toda, Dragoș Prundeanu, Alexia Galeș și mulți alții.

- Publicitate -

Ce nevoi aparte au elevii de liceu, presați de studiul pentru BAC, așteptările personale și cele ale părinților, atracțiile, distracțiile vârstei, planurile de carieră și căutarea de sine, tentațiile mediului social, marcat de influența tehnologiei și a rețelelor sociale?

În filmul Hoții de Subiecte, o elevă eminentă, Sofi (Karina Jianu) e atrasă într-o schemă periculoasă de cel mai popular cuplu din liceu – Alex și Amalia (Ștefan Iancu și Ana Toda) – care vor să obțină și să vândă subiectele pentru BAC. Fiindcă nu e de acord ca mama ei (Maria Obretin) să vândă casa în care are cele mai frumoase amintiri cu tatăl ei (Șerban Pavlu), Sofi acceptă și îl cooptează pe Tomiță (Dragoș Prundeanu), un influencer apreciat, ce devine promotorul „campaniei” pentru care ar avea mari probleme dacă n-ar fi apărat de mama lui (Anca Androne). Fiindcă Alex nu se poate baza pe tatăl lui absent și aparent neimplicat (Andrei Aradits) să obțină subiectele și toți sunt în impas, propunerea lui Luci, o elevă studioasă (Alexia Galeș) li se pare „salvatoare” și benefică. Dar fiecare se confruntă cu consecințele deciziilor lor.

Subiecte de dezbatere:
  • Conștientizarea elevilor în legătură cu valorile care stau la baza relațiilor interpersonale în cadrul comunicărilor lor sociale și pericolele asocierilor în relații
  • Importanța autocunoașterii și a dezvoltării posibilităților de a pune în evidență propriile aptitudini.
  • Conștientizarea elevilor în legătură cu nevoile lor în relațiile cu adulții.
  • Dezvoltarea capacității de autocunoaștere și a atitudinii pozitive față de sine, sub presiunea așteptărilor exterioare.
  • Elementele implicate în luarea unei decizii. Identificarea unei probleme,  autocunoașterea (interesele, valorile), identificarea opțiunilor, datele și informațiile despre opțiuni, evaluarea și selectarea acestora, planul de acțiune și decizia.
  • Atitudinea față de studiu, învățare și examene. Cum privesc adolescenții BAC-ul și cum se raportează la examen?

Prințesa și Grădinarul

Prințesa și Grădinarul este o poveste amuzantă și plină de peripeții și candoare ce urmărește experiențele prin care trece Prințesa Carolina din Regatul de Miazănoapte (o tânără alintată de tatăl ei și influențată de sfetnici trădători) după ce întâlnește un grădinar modest, care-i reamintește de dragostea pentru flori și magia acestora, de importanța bunătății, fără a-i dezvălui că este de fapt regele Benjamin din Regatul Soarelui, sosit la curtea ei sub această deghizare, pentru a o cunoaște cu adevărat.

- Publicitate -

Prințesa Carolina este o tânără frumoasă și inteligentă. Mândră de poziția ei privilegiată, e alintată nu doar de tatăl ei iubitor și foarte în vârstă, ci și de sfetnicii acestuia, conduși de lacomul Maximus.

Toți văd că ea crește în lux și nu e interesată de ce se întâmplă cu adevărat în Regatul de Miazănoapte pe care îl va moșteni. Odată ce învață că dragostea, bunătatea și decența sunt mai importante decât mândria și aspectul fizic, atitudinea ei se schimbă.

Regele Benjamin

Regele Benjamin este un tânăr frumos, bun, drept și încrezător, care conduce Regatul Soarelui. După ce vede un tablou cu chipul Prințesei Carolina, se îndrăgostește la prima vedere de aceasta. În schimb, Carolina e foarte mândră, îl respinge și transmite că nu vrea să-l întâlnească.

Asta nu-l oprește pe Benjamin să călătorească spre Regatul de Miazănoapte să o întâlnească. Se îmbracă asemeni unui om simplu și în cele din urmă ajunge să fie grădinar la palat. Încearcă să afle mai multe despre prințesă, să-i câștige inima și să o protejeze de sfetnicii rău intenționați. În versiunea română, vocea acestuia  aparține actorului Silviu Mircescu.

Inspirată de un basm european celebru, animația „The Proud Princess”/ „Pysná princezna”, regizată de David Lisý și Radek Beran a fost lansată cu succes în cinematografele din Cehia în iarna anului 2024 și se bucură de apreciere peste tot în Europa.

Dezvoltarea acestui proiect a durat cinci ani, iar pe parcursul producției au lucrat la acest film 45 de animatori și 101 de artiști în design, modelare 3D texturi, lumini, efecte, compoziție etc.

Nucleul echipei a fost format din experți cehi, slovaci, polonezi,  cărora li s-au alăturat artiști din Spania, Franța, Ucraina, India, Mexic și Venezuela.

Vezi și: Profesorii și elevii sunt invitați în cea mai mare sală de clasă pentru a descoperi armonia dintre om și natură alături de simpatica pisică Flow și de Bambi

Subiecte de dezbatere:
  • importanța atenției la sine și la cei din jur, la recunoașterea și practicarea faptelor bune.
    Prințesa Carolina este influențată să vadă doar aparențele, distracția și să nu aibă contact cu cei din jur, să aprecieze doar frumusețea exterioară și nu știe cum trăiesc și ce probleme au oamenii din regat sau că atitudinea ei este dăunătoare.
  • legătura cu natura și animalele de companie
    Iubitoare de plante, prințesa redescoperă această pasiune atunci când grădinarul îngrijește și readuce la viață o floare specială.
    Prietena ei cea mai bună, cățelușa Bijou, îi este alături mereu și îi sare în ajutor atunci când descoperă adevărul de la palat și dorește să scape de urmăritori.
  • prietenia și încrederea
    Prințesa Carolina și Regele Benjamin se sprijină reciproc și au încredere că bunătatea și valorile lor comune le vor aduce bucurie și o poveste fericită.

Hai Cu Clasa la Film – Ora de film la Cinema City!

Filmul reprezintă o alternativă la metodele tradiționale de predare iar Cinema City vine în sprijinul cadrelor didactice prin intermediul Departamentului Educațional care oferă suport în toate etapele planificării unei vizite în locațiile noastre.

Oferte speciale pentru grupuri școlare

Pentru a sprijini cadrele didactice în organizarea vizitelor la cinema, Cinema City pune la dispoziție oferte speciale pentru grupuri școlare, care includ:

  •  Tarife preferențiale pentru elevi – Prețuri reduse pentru grupurile organizate.
  •  Acces gratuit pentru profesori – Cadrele didactice beneficiază de intrare gratuită la film.
  • Materiale educaționale – Posibilitatea de a integra vizionarea filmului în activitățile didactice prin fișe tematice și discuții ghidate.
  • Asistență pentru organizarea vizitei – Posibilitatea de a face rezervări în avans, pentru a planifica eficient excursia cu elevii.

Contactați-ne pentru a planifica o excursie cinematografică care să rămână întipărită în amintirea copiilor pentru totdeauna.

Sursa: edupedu.ro

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE