Ce este terapia ABA: tot ce trebuie să știți despre analiza aplicată a comportamentului

2
terapia aba

Analiza aplicată comportamentală sau analiza comportamentului aplicat (Applied Behavior Analysis – ABA) este un tip de terapie care se concentrează pe îmbunătățirea anumitor tipuri de comportament. Mai bine zis, terapia ABA ajută la întărirea comportamentelor dorite și la descurajarea celor nedorite. Practic, în cadrul terapiei ABA se urmărește îmbunătățirea   abilităților de comunicare, a abilităților sociale, a celor motorii fine, a memoriei, atenției și concentrării.

ABA este o terapie standard recomandată pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, handicapuri intelectuale și diverse dizabilități. Nu este destinată vindecării autismului, ci pentru a-i învăța pe copii și pe adulții care îi sprijină să trăiască pe deplin și independent.

Dacă v-ați întrebat ce este ABA, vă oferim câteva răspunsuri! Iată tot ce trebuie să știți despre analiza aplicată comportamentală și de ce este ea eficientă pentru mulți copii și adulți.

Când este ABA o terapie adecvată

ABA este o terapie standard pentru copiii cu autism. Scopul ei este de a îmbunătăți interacțiunea socială, de a încuraja comportamente pozitive și de a dezvolta noi abilități. De asemenea, ABA îi ajută pe cei afectați să controleze situațiile care duc la comportamente negative și să minimizeze aceste comportamente negative.

Mulți experți în comportament consideră ABA ca fiind terapia standard pentru autism. Dar ABA poate ajuta și la tratarea altor afecțiuni. Acestea includ inclusiv: tulburare de consum de substanțe, demenţă, tulburări cognitive după leziuni cerebrale, tulburări de alimentație, anxietate și afecțiuni asociate, cum ar fi tulburarea de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și fobii, etc.

Obiectivele ABA

Scopul terapiei ABA depinde de nevoile individului. Obiectivele tipice pentru un copil cu autism  sunt de a îmbunătăți răspunsul copilului la situațiile din viața de zi cu zi, de a accelera învățarea, de a îmbunătăți abilitățile de concentrare și de a învăța sarcini personale.

Sarcinile personale pot include învățarea: cum să mănânci, să faci baie sau să te îmbraci independent sau cu mai puțin ajutor de la asistență. Pentru unii copii, ABA ajută la reducerea comportamentelor de auto-vătămare sau a altor crize de furie.

Rezultatele ABA pot include:

  • Un interes crescut pentru oameni și împrejurimi;
  • Să învețe să ceară sau să numească lucrurile pe care le doresc;
  • O creștere a comunicării cu ceilalți;
  • Oprirea sau reducerea tendinței de autovătămăre;
  • O atenție crescută la școală sau în cadrul activităților de învățare;
  • O scădere a crizelor de furie și izbucnirilor nervoase.

Multe persoane beneficiază de ABA. Succesul tratamentului variază, însă, în funcție de severitatea simptomelor și de cât de bine se adaptează cursanții la terapie.

Cum funcționează

ABA este o terapie pe termen lung și implică multe tehnici diferite pentru atingerea obiectivelor comportamentale. Terapia este flexibilă, adaptată în funcție de nevoile individuale ale cursantului.

Terapeuții adaptează ABA la nevoile individului, iar terapia poate avea loc în diferite locații, inclusiv acasă, la școală și în comunitate. În cadrul ședințelor, terapeuții predau abilități de bază pentru viață și de adaptare.

De asemenea, terapia poate fi individuală sau desfășurată într-un cadru de grup. Terapeutul creează un plan formal pe baza rezultatelor consultării inițiale, plan care include obiective concrete de tratament, specifice nevoilor cursantului.

Terapia se concentrează adesea pe nevoia individuală a copilului. Tratamentul se concentrează pe formarea de abilități, pentru a ajuta cursanții să fie mai independenți și să prospere pe termen scurt și în viitor.

Planul de terapie include strategii pe care terapeutul – coordonatorul BCBA (Board Certified Behavior Analyst), profesorii de educație specială – instructori RBT (Registered Behavior Technician) și îngrijitorii le vor folosi pentru a îndeplini obiectivele de tratament.

ABA funcționează cel mai bine atunci când toată lumea este pe aceeași „lungime de undă” și urmărește scopul și obiectivele tratamentului.

Utilizarea întăririi pozitive

Întărirea pozitivă este un aspect esențial al terapiei ABA. Când cineva primește ceva de valoare (o recompensă) în urma unui anumit comportament, este foarte probabil să repete acel tip de comportament. Un terapeut identifică mai întâi un anumit scop comportamental. De fiecare dată când elevul repetă acest comportament cu succes, primește o recompensă. Recompensa trebuie să fie ceva semnificativ pentru cel care învață. Ar putea fi laude, dar și autocolante, o jucărie, vizionarea unui videoclip sau altele.

Obținerea recompensei oferă cursantului un stimulent pentru ca acesta să își folosească din nou abilitatea sau să repete un comportament pozitiv. În același timp, nu primește nicio întărire pentru comportamentele dăunătoare sau care împiedică învățarea. În timp, acest lucru poate duce la schimbări semnificative și susținute de comportament.

Tipuri de intervenții

Terapia poate varia în funcție de vârsta cursantului și de provocările specifice.

Astfel, există intervenția comportamentală intensivă timpurie (early intensive behavioral intervention- EIBI), care este recomandată pentru copiii mici. Acesta implică un curriculum individualizat, intensiv, pentru a preda abilități de comunicare, sociale, funcționale și adaptative.

Instruirea Pivotal Response permite cursantului să preia conducerea unei activități. Terapeutul îi oferă acestuia câteva opțiuni de activitate care se concentrează în jurul abilității vizate. Antrenamentul utilizează finalizarea sarcinilor structurate și recompense pentru a preda diferite abilități.

Intervențiile comportamentale verbale ajută cursanții să devină mai verbali și să mărească abilitățile de comunicare de bază. Early Start Denver Model  (ESDM) se concentrează pe joc. Activitățile încorporează mai multe obiective specifice simultan.

Evaluări regulate

Terapeuții ABA încearcă să descopere cauzele profunde ale comportamentelor problematice. Scopul final este de a ajuta elevul să schimbe comportamentele negative și să învețe altele noi, pozitive.

În timp, este obișnuit ca un terapeut să își ajusteze abordarea în funcție de modul în care cel care învață răspunde la terapie. În perioada în care o persoană se află în tratament, terapeutul ar trebui să monitorizeze progresul acesteia și să analizeze ce strategii funcționează. Atunci când un plan nu funcționează sau încetează să funcționeze, cursantul poate beneficia de o nouă abordare.

Rolul îngrijitorului în terapie

ABA se bazează pe părinți și pe îngrijitori pentru a juca un rol substanțial în acest proces. Terapeutul, profesorii și îngrijitorii trebuie să fie în aceeași echipă.

Acasă, îngrijitorii ar trebui să consolideze activitatea care are loc în cadrul terapiei. Îngrijitorii trebuie să învețe cum să evite să cedeze la întăriri care nu sunt eficiente. Aceasta poate include cedarea la ceea ce cere un copil sau cedarea la crize de furie.

Terapie ABA – la domiciliu sau la un centru specializat?

Unele familii aleg terapia la domiciliu pentru copiii lor. Acest lucru funcționează bine pentru unii copii care se simt mai confortabil să învețe abilități de viață în mediul lor obișnuit. Părinții nu ar trebui, însă, să încerce terapia ABA pe cont propriu. Este esențial să aibă îndrumarea unui terapeut licențiat.

Terapeutul ar trebui să colaboreze cu părinții pentru a dezvolta un program adaptat la nevoile de învățare și comportamentale ale copilului lor. ABA este costisitor, iar unii părinți folosesc serviciile online pentru a primi îndrumare profesională în mod eficient din punct de vedere al costurilor.

Terapia ABA la un centru specializat vine cu o serie de avantaje:

  • echipă specializată multi-disciplinară; copilul beneficiază de mai multe forme de terapie, pe lângă ABA, precum ludoterapie, artterapie, terapie cu animale, terapie cognitiv-comportamentală etc.
  • copilul cu autism interacționează cu alți copii și participă în grupuri de socializare, având mai multe oportunități de a învăța și de a exersa abilități sociale în fiecare zi.

Cauți un centru de terapie ABA în București? Există mai multe centre de autism în București, unde îți poți înscrie copilul pentru a beneficia de terapie ABA și alte forme de terapie.  Unul dintre acestea este Centrul Autism Step by Step, cu sediul în sectorul 4.

Centrul utilizează tehnici, metode fundamentate științific, implementate de către specialiști și experți acreditați. Propune o gamă variată de servicii, pentru copii și adolescenții cu autism, dar și pentru familiile lor: Terapie ABA, Logopedie, Art terapie, LudoTerapie, Terapie cu Animale, Asistență Educațională, Consiliere Vocațională, Terapie de Familie, Dezvoltare Personală, Grupuri de Suport pentru Părinți, Terapie Cognitiv-Comportamentală.

Echipa Centrului Autism Step by Step este formată din coordonator BCBA (Board Certified Behavior Analyst), instructori RBT (Registered Behavior Technician), psihologi, psihoterapeuți, logopezi, asistenți sociali, profesori pentru învățământul special.

În concluzie, terapia ABA se concentrează pe a-i ajuta pe copiii și adolescenții cu autism să-și dezvolte abilități și comportamente pentru a-și îmbunătăți viața și a le oferi un viitor mai luminos. În ultimii 75 de ani, o amplă literatură a arătat utilizarea cu succes a procedurilor bazate pe ABA pentru reducerea comportamentelor problematice și sporirea abilităților adecvate pentru persoanele de toate vârstele cu dizabilități intelectuale, autism și tulburări de dezvoltare conexe.

2 comentarii

  1. […] Analiza aplicată comportamentală sau analiza comportamentului aplicat (Applied Behavior Analysis – ABA) este un tip de terapie care se concentrează pe îmbunătățirea anumitor tipuri de comportament. Mai bine zis, terapia ABA ajută la întărirea comportamentelor dorite și la descurajarea celor nedorite. Practic, în cadrul terapiei… Cititi mai multe aici: Ce este terapia ABA: tot ce trebuie să știți despre analiza aplicată a comportamentului […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here