Activitățile voluntare desfășurate în tinerețe contribuie la o mai bună integrare socială mai târziu în viață

0
voluntariat

Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii tind să se implice din ce în ce mai puțin în activitățile comunităților din care fac parte, acest lucru afectându-le sănătatea, însă, potrivit unui studiu recent, cei care au avut îndeletniciri voluntare încă din timpul liceului au cele mai multe șanse să rămână implicați din punct de vedere social până la bătrânețe, informează Reuters, citat de Agerpres.

Preocuparea pentru activitățile voluntare în perioada tinereții are beneficii pe termen lung asupra sănătății

Preocuparea pentru activitățile din cadrul comunității, în perioada tinereții, inclusiv în ceea ce privește relațiile sociale, are beneficii pe termen lung asupra sănătății, dar și la nivel cognitiv, susține autoarea principală a cercetării, Emily Greenfield, profesoară de asistență socială la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey, Statele Unite.

Citește și: Școlile pot organiza Centre comunitare de învățare permanentă

„Participarea în cadrul grupurilor de voluntariat este importantă în special pentru adulții în vârstă, cărora le lipsesc alte roluri sociale (precum munca plătită) și care se pot confrunta cu obstacole economice și de sănătate, ce le periclitează includerea în comunitățile din care fac parte”, a declarat Greenfield pentru Reuters. „Încurajându-i pe tineri să devină implicați din punct de vedere civic este un lucru important nu numai temporar, ci poate avea efecte ce se mențin în următoarele decenii”, a precizat ea în urma studiului.

Studiul a urmărit gradul de implicare în activități voluntare a unor absolvenți de liceu din anul 1957 până la vârsta de 72 de ani

Pentru a afla dacă implicarea de timpuriu în grupuri de voluntariat are urmări asupra vieții sociale de mai târziu, Greenfield și colegii săi au studiat date prelevate în urma unei cercetări ce a urmărit un grup de absolvenți de liceu din Wisconsin din anul 1957 până la vârsta de 72 de ani. De-a lungul timpului, participanților li s-au solicitat informații cu privire la implicarea lor în diverse acțiuni din comunitatea din care făceau parte, precum grupuri religioase ori politice, asociații de părinți, echipe sportive sau organizații caritabile.

Persoanele care își asumă atribuții extracuriculare încă din liceu au mai multe șanse de a rămâne angajate din punct de vedere social de-a lungul vieții

Potrivit cercetării publicată în The Journals of Gerontology: Social Science, persoanele care își asumaseră atribuții extracuriculare încă din liceu aveau mai multe șanse de a rămâne angajate din punct de vedere social de-a lungul vieții, cu precădere cele care se ocupaseră de patru sau mai multe activități de voluntariat.

„Comunitățile care au nevoie de voluntari de multe ori nu iau în calcul valoarea oferită de adulții în vârstă”, a atras atenția Dawn Carr, profesoară de sociologie la Universitatea din Florida care studiază îmbătrânirea populației și implicarea în comunități. Organizațiile sau comunitățile ce oferă persoanelor în vârstă ocazia de a-și pune în practică valoarea și de a învăța lucruri noi au mai multe șanse să îi mențină angajați în activități, a precizat Carr.

Sursa foto: www.proedus.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here