Oraşul englez Liverpool, înlăturat din lista locurilor de patrimoniu mondial a UNESCO

0
Foto: gettyimages.com

Oraşul englez Liverpool a fost înlăturat din lista locurilor de patrimoniu mondial, după ce agenţia culturală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a găsit clădiri noi, inclusiv un stadion de fotbal, care au compromis imaginea dată de docurile victoriene.

Liverpool a fost înscris ca obiectiv de patrimoniu mondial în 2004, alăturându-se unor enblematice locuri ca Marele Zid Chinezesc, Taj Mahal şi Turnul din Pisa.

Oraşul este al treilea loc înlăturat vreodată din prestigioasa listă, după o rezervaţie naturală din Oman, în 2007, din cauza braconajului, şi Valea Elbei la Dresda (Germania), în 2009, pentru că un pod cu o autostradă cu patru benzi a fost construit peste fluviu.

După ce membrii Comitetului Patrimoniului Mondial au votat în China, UNESCO a anunţat pe Twitter că Liverpool ar trebui şters din lista organizaţiei.

Vezi și Italieni identificaţi drept descendenţi în viaţă ai lui Leonardo da Vinci – studiu

Joanne Anderson, primarul Liverpool, a spus că decizia este „de neînţeles” şi speră să facă apel.

„Sunt foarte dezamăgită şi îngrijorată de acestă decizie de a şterge statutul de patrimoniu mondial al Liverpool, care vine după un deceniu de când UNESCO a vizitat ultima dată oraşul pentru a-l vedea cu propriii ochi. Vom colabora cu Guvernul pentru a examina dacă putem face apel”, a spus ea, citează Reuters.

Marca de patrimoniu oferă locurilor istorice acces la fonduri ONU pentru conservare şi prezenţa în ghiduri turistice din lume.

Vezi și Universităţi din Marea Britanie colaborează pentru deschiderea unor facultăţi noi în România

Ameninţarea de a fi scos de pe listă exista în cazul Liverpool din 2012, după ce UNESCO a avertizat că noile clădiri au schimbat linia orizontului oraşului şi distrug valoarea de patrimoniu a falezei.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: news.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here