Tipuri de burse pentru elevii de la școlile private în anul școlar 2024-2025: Ce precizări are Ministerul Educației

0

Elevii care studiază în școli private au dreptul la patru tipuri de burse în anul școlar 2024-2025, conform precizărilor Ministerului Educației. Aceștia pot beneficia de burse de excelență olimpică I și II, burse sociale și burse tehnologice, potrivit unei serii de întrebări și răspunsuri publicate de minister cu privire la acordarea burselor.

Tipuri de burse pentru elevii de la școlile private în anul școlar 2024-2025

Elevii din școlile private au dreptul la burse de excelență olimpică I și II, burse sociale (în anumite condiții) și burse tehnologice, conform art. 108 din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023. Aceștia pot primi burse de excelență pentru nivelul gimnazial și liceal, iar bursele sociale se acordă elevilor școlarizați fără taxe la nivel primar, gimnazial și liceal, toate finanțate de la bugetul de stat.

Cuantumurile burselor pentru anul școlar 2024-2025 sunt următoarele:

  • Bursa socială: 300 lei/lună
  • Bursa de excelență: 700 lei (tipul II) sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 lei (tipul I)
  • Bursa tehnologică: 300 lei/lună

Bursele vor fi plătite pe data de 20 a fiecărei luni, cu prima plată în noiembrie, acoperind și lunile anterioare.

Descoperă și: Noile burse sociale pentru familiile monoparentale discriminează elevii, afirmă scrisoarea deschisă către premierul Ciolacu

Conform Legii Educației nr. 198/2023 și metodologiei din 11 iulie 2024, fondurile pentru bursele elevilor din școlile private urmează în continuare traseul „vechi”, trecând prin Consiliile locale înainte de a ajunge la școli. Această procedură a generat întârzieri în plata burselor, așa cum s-a observat și în cazul liceelor particulare din Sectorul 3, raportat de Edupedu.ro.

Procedura pentru acordarea burselor

Art. 25 alin. 1 – Unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional transmit anual, până la data de 20 octombrie, la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

(2) După centralizarea datelor transmise de unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, ISJ/ISMB transmit la Ministerul Educației, Direcția generală învățământ preuniversitar, sumele estimate pentru plata burselor, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

(3) Unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional transmit, anual, până pe 20 octombrie, unităților administrativ-teritoriale în raza cărora își au sediul numărul de beneficiari pe categorii de burse.

(4) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale transmit administrației județene a finanțelor publice, respectiv Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a Municipiului București, până la data de 25 octombrie, datele primite de la unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, atât pentru întreaga unitate administrativ-teritorială, cât și pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar particular și confesional cu personalitate juridică, în vederea repartizării sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

(5) Repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, aprobate prin legea anuală a bugetului de stat, pe comune, orașe, municipii și sectoare ale municipiului București, pentru plata burselor elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, se face prin decizie a directorului direcției generale regionale a finanțelor publice/șefului administrației județene a finanțelor publice, respectiv decizie a directorului Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a Municipiului București, cu asistența tehnică de specialitate a inspectoratului școlar.

Sursa: edupedu.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here