miercuri, 5 februarie 2025

CELE MAI CITITE

Probele de competențe BAC 2025: Limbile moderne. La proba orală nu pot schimba biletul și au două ore pentru proba scrisă

Probele de competențe ale examenului de Bacalaureat 2025 continuă luni, 3 februarie, cu evaluarea la limbile moderne, desfășurată până miercuri, 5 februarie. Conform procedurii stabilite de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), elevii claselor a XII-a și a XIII-a nu au posibilitatea de a schimba biletul ales la proba orală.

La proba scrisă, care presupune înțelegerea și redactarea unui text, timpul alocat este de două ore, în timp ce proba de înțelegere a documentelor audio durează 20 de minute.

Probele de competențe BAC 2025: Limbile moderne. La proba orală nu pot schimba biletul și au două ore pentru proba scrisă

În perioada 27-29 ianuarie 2025, elevii au susținut probele de competențe la limba română, iar pe 29-31 ianuarie, cei care studiază în limba maternă au susținut evaluarea corespunzătoare. Probele pentru evaluarea competențelor lingvistice la limba modernă din cadrul Bacalaureatului 2025 vor avea loc între 3 și 5 februarie.

Conform unei proceduri oficiale transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare și obținute de Edupedu.ro, proba include testări scrise, audio și orale, fiecare având o durată specifică. Documentul precizează că punctajele obținute stabilesc nivelul de competență lingvistică pe scala A1-B2, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL).

- Publicitate -

Proba de audiere evaluează înțelegerea unui text audiat și are o durată de 20 de minute. Conform procedurii, candidații vor asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Înainte de prima audiere, aceștia au un minut pentru a citi întrebările referitoare la primul material, urmat de două ascultări succesive, separate de un minut de pauză.

Vezi și: Bacalaureat 2025: Evaluarea competențelor lingvistice – limba română și limba maternă. Calendarul complet al probelor orale

După alte două minute destinate definitivării răspunsurilor și citirii întrebărilor pentru al doilea material, urmează cele două audieri ale acestuia, de asemenea separate de un minut de pauză. Candidații vor primi sarcinile de lucru imediat după ce asistentul citește instrucțiunile în limba română sau limba maternă, iar pe parcursul audierii nu sunt permise întreruperi.

Proba scrisă, care durează 120 de minute, se desfășoară în două părți. Prima parte evaluează „competența de înțelegere a unui text citit”, iar a doua parte verifică „competența de producere de mesaje scrise”. Fiecare profesor evaluator va oferi un punctaj, iar punctajul final se calculează ca medie a celor două note, rotunjită în favoarea candidatului în cazul unei fracțiuni de 0,50 puncte.

Proba orală durează între 10 și 15 minute pentru fiecare candidat și evaluează atât „competența de producere de mesaje orale”, cât și „competența de interacțiune orală”. Fiecare bilet din cadrul probei orale conține întrebări de dificultate progresivă, iar punctajul final, calculat ca medie a celor două note acordate de profesori, se rotunjește în favoarea candidatului în caz de fracțiuni de 0,50 puncte. În plus, „nu se admite schimbarea biletului de examen”.

- Publicitate -

Mai multe detalii pe edupedu.ro 

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE