sâmbătă, 1 februarie 2025

CELE MAI CITITE

Ministerul Educației anunță până pe 1 februarie numărul beneficiarilor mesei sănătoase din 2025. Daniel David: Continuăm practica din anul trecut

Până la 1 februarie, Ministerul Educației trebuie să stabilească numărul preșcolarilor și elevilor care vor beneficia de Programul național „Masă sănătoasă” în anul școlar 2025-2026, conform Hotărârii de Guvern adoptate astăzi, 28 ianuarie.

Ministerul Educației anunță până pe 1 februarie numărul beneficiarilor mesei sănătoase din 2025. Daniel David: Continuăm practica din anul trecut

UPDATE – „Deocamdată, mergem cu acest număr pe care l-ați auzit, peste 500.000 de beneficiari. În curând vom veni și cu o altă hotărâre de Guvern pentru a detalia concret unitățile administrativ-teritoriale și unitățile școlare care vor beneficia de acest program. Ideea este să continuăm practic în acele unități pe care le-am avut și în anul trecut”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Daniel David, la finalul ședinței de Guvern.

Inspectoratele școlare au avut termen până la 5 ianuarie pentru a transmite Ministerului Educației lista unităților de învățământ selectate în Programul național „Masă sănătoasă” pentru anul școlar 2025-2026, conform Ordinului 7.732 din 16 decembrie 2024.

Pentru a asigura continuitatea programului, unitățile de învățământ incluse în „Masă sănătoasă” în 2024 vor continua implementarea și în anul școlar 2024-2025, potrivit Hotărârii de Guvern.

- Publicitate -

În anul școlar 2023-2024, programul a fost derulat în 1.463 de unități de învățământ, având 522.341 de beneficiari preșcolari și elevi. Pentru 2024-2025, numărul beneficiarilor a crescut la 533.907, conform notei de fundamentare.

Guvernul a alocat pentru finanțarea programului suma de 1.139.400 mii lei, aprobată într-o anexă distinctă a legii bugetului de stat pe 2025, pentru preșcolarii și elevii din învățământul preuniversitar de stat, conform OUG 156 din 30 decembrie 2024. Aceeași sumă a fost aprobată și pentru anul 2024.

În ce constă Programul Național „Masă sănătoasă”

Programul Național „Masă Sănătoasă” (PNMS) oferă zilnic, gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, în cazurile în care aceasta nu poate fi asigurată, un pachet alimentar. Valoarea zilnică alocată per beneficiar este de 15 lei, incluzând TVA.

Destinat preșcolarilor și elevilor care participă la activitățile didactice pe durata cursurilor, conform structurii anului școlar, programul nu se aplică în vacanțe sau în zilele declarate nelucrătoare prin lege.

Selecția unităților de învățământ incluse în PNMS este realizată de inspectoratele școlare județene și de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, pe baza criteriilor stabilite prin Ordinul 7.732 din 16 decembrie 2024. Lista unităților selectate este transmisă Ministerului Educației, care stabilește numărul anual de beneficiari pe baza raportului național de impact al programului.

- Publicitate -

Vezi și: România, pe ultimul loc în UE la cursuri și materiale online. Accesarea internetului pentru învățare rămâne o provocare

Până la 1 februarie a fiecărui an, Ministerul Educației propune numărul de beneficiari pentru anul școlar următor, având ca obiectiv extinderea treptată a PNMS, astfel încât până în anul școlar 2029-2030 acesta să fie generalizat la nivel național.

Pentru a promova o alimentație sănătoasă și dezvoltarea durabilă, programul este completat de activități educative extracurriculare și extrașcolare, desfășurate independent sau integrate în inițiative precum „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”.

Cum se finanțează Programul Național „Masă sănătoasă”

PNMS este finanțat de la bugetul de stat, prin sume defalcate pentru cheltuielile descentralizate ale administrațiilor locale, în funcție de numărul beneficiarilor și valoarea zilnică aprobată. Ministerul Educației și Cercetării propune alocările necesare.

Consiliile locale pot suplimenta aceste fonduri din bugetele proprii sau alte surse legale în două situații:

  • dacă stabilesc o valoare zilnică mai mare decât cea prevăzută inițial;
  • dacă numărul beneficiarilor crește pe parcursul implementării programului.

Autoritățile locale pot aloca fonduri suplimentare pentru amenajarea spațiilor de preparare, depozitare și servire a mesei sau pentru transportul alimentelor către beneficiari, dacă aceste cheltuieli depășesc bugetul inițial.

Sumele defalcate sunt reflectate în bugetele locale, sub indicatorul „Sume defalcate din TVA pentru cheltuielile descentralizate”, iar la capitolul cheltuieli sunt încadrate la „Învățământ”, subcategoria „Servicii auxiliare pentru educație”. Din punct de vedere economic, fondurile destinate PNMS sunt incluse la titlul „Asistență socială”, articolul „Ajutoare sociale – Suport alimentar”.

Sumele neutilizate la finalul exercițiului bugetar se returnează bugetului de stat.

Mai multe detalii pe Edupedu.ro 
- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE