miercuri, 5 februarie 2025

CELE MAI CITITE

BAC 2025: Elevii de clasa a XII-a susțin miercuri proba de competențe digitale

Probele de competențe din cadrul Bacalaureatului (BAC) 2025 continuă miercuri, 5 februarie, cu evaluarea abilităților digitale, desfășurată până vineri, 7 februarie. Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a primesc un set de întrebări structurat în două secțiuni, prima dintre acestea permițând accesul la Internet timp de 15 minute, conform procedurii stabilite de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Modelul de subiect publicat de MEC pe 1 noiembrie 2024 poate fi consultat mai jos în articol.

BAC 2025: Elevii de clasa a XII-a susțin miercuri proba de competențe digitale

În perioada 27-29 ianuarie 2025, elevii au susținut probele de competențe la limba română (biletele din prima, a doua și a treia zi pot fi consultate aici), iar pe 29-31 ianuarie, cei care au studiat în altă limbă au susținut evaluarea la limba maternă. Probele pentru competențele lingvistice la limba modernă din cadrul Bacalaureatului 2025 se desfășoară între 3 și 5 februarie, ceea ce înseamnă că, în liceele cu un număr mare de candidați, miercuri se pot organiza și examene la limba străină.

Conform unei proceduri a Ministerului Educației, transmisă inspectoratelor școlare pe 6 noiembrie și obținută de Edupedu.ro, examenul ar urma să înceapă la ora 13, iar candidații care obțin peste 75 de puncte vor fi încadrați la nivelul de „utilizator experimentat”. Rezultatele vor fi afișate în cel mult două zile lucrătoare de la susținerea probei, la nivelul fiecărei unități de învățământ.

Vezi și: Probele de competențe BAC 2025: Limbile moderne. La proba orală nu pot schimba biletul și au două ore pentru proba scrisă

- Publicitate -

Proba D este „preponderent practică” și se desfășoară în două etape: prima parte, cu acces la internet, în care elevii trebuie să rezolve cerințele din fișa A, și a doua parte, desfășurată offline, dedicată fișei B. Subiectele sunt concepute pentru a evalua competențele digitale esențiale ale candidaților.

Fișierele de lucru, paginile web offline și baremele de evaluare sunt furnizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), iar „transmiterea variantelor de subiecte, a baremelor de evaluare și de notare” se face conform procedurilor CNPEE.

Calculatoarele folosite în timpul examenului trebuie să fie dotate cu sistemele de operare și aplicațiile de birotică necesare, astfel încât candidații să poată rezolva cerințele din fișe. Fiecare candidat va lucra pe un spațiu de lucru individual, configurat conform instrucțiunilor din document. Candidații trebuie să confirme prezența fișierelor necesare pe spațiul de lucru, semnând de luare la cunoștință înainte de începerea probei.

  • Nivelul de competență digitală se stabilește astfel: între „0-30 de puncte – utilizator începător”, „31-55 de puncte – utilizator de nivel mediu”, „56-74 de puncte – utilizator avansat” și „75-100 de puncte – utilizator experimentat”.

- Publicitate -

Mai multe detalii pe Edupedu.ro 

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE