Util în sesiune: învaţă să citești de patru ori mai repede

0
sesiune:-învaţă-să-citești-repede

Câte cuvinte ești capabil să citești pe minut? Majoritatea oamenilor pot citi între 150 și 300 de cuvinte/minut, cu o capacitate de asimilare de 0,3-0,4% a informației. Cam puțin, așa-i? Tehnicile de citire rapidă te pot ajuta să îți îmbunătățești performanțele în citit și asimilat.

Citirea rapidă este o bine cunoscută metodă de a parcurge un text mai repede decât ai face-o în mod normal. De fapt, există mai multe tehnici de citire rapidă, iar multe dintre ele se folosesc de procese mentale orientate pe vizualizare în detrimentul subvocalizarii (pronunţarea în gând al fiecărui cuvânt citit), aceasta încetinind cititorul. Un cititor mediu care folosește subvocalizarea citește în jur de 250 de cuvinte pe minut, pe cand o persoană ce folosește citirea rapidă citește 1000 de cuvinte pe minut.

Obiceiul oamenilor maturi de a citi precum cei mici

Când eram mici am fost învăţaţi să citim altfel, acordând atenţie la fiecare cuvânt într-o propoziţie. Cu toate acestea, o mare parte din metoda veche nu este necesară pentru noi ca adulţi.

Un alt obicei pe care l-am deprins încă de când eram mici şi învăţam în școala primară era să citim cuvintele cu voce tare, lucru care ne permite să reținem și să înțelegem mai ușor ce citim. Însă, în același timp, cititul cu voce tare ne obligă să ne concentrăm asupra fiecărui cuvânt în parte, iar procesul lecturii devine astfel mai îndelungat. Cu timpul, am ieșit din școală, iar acest obicei a dispărut, însă unii dintre noi încă pronunță fiecare cuvânt în parte, șoptit sau doar articulând mușchii limbii.

 Astfel, acest obicei ne ţine departe de a citi cu viteză un text din cauza faptului că pierdem timp inutil. În loc să citim o singură dată, noi citim practic de două ori, odată cu ochii, odată în gând, cu mintea. Practic, noi putem înţelege un cuvânt mai repede decât să-l spunem.

Cum să citești ca oamenii mari

Tehnica citirii rapide se bazează pe un principiu extrem de simplu: scurtarea traseului pe care îl parcurge în mod normal impulsul nervos în timpul citirii. Dacă veţi citi cîteva paragrafe ţinînd o mînă pe gît, veţi constata că deşi citim în gînd, laringele vibrează în timpul lecturii. Şi asta pentru că, deşi citim în gînd, impulsul nervos trece în drumul lui de la ochi spre creier, în mod uimitor, şi prin laringe. Prin tehnicile de citire rapidă, fotografierea și citirea blocurilor de cuvinte, impulsul nervos ajunge de la ochi direct la creier şi este suprimată acea „voce interioară” care însoţeşte cititul în gând şi care de multe ori este aproape insesizabilă.

Citește și: Un elev din Galați, pasionat de astronomie, a descoperit o nouă stea

 

Eliminarea vocii din mintea ta va creşte drastic capacitatea de a citi mai repede. Cu toate acestea, metoda poate reduce semnificativ plăcarea de a citi un text bine scris precum un roman bun, poezie sau filosofie, aşa că poţi renunţa la această tehnică când vrei să citeşti o carte bună.

Antrenarea mușchilor oculari

Un lucru extrem de important de care trebuie să ţinem cont sunt ochii, intrumentul cu care citim.

Unii dintre oameni se confruntă cu migrene provocate de lectură. Dacă nu suferă de tulburări de convergență oculară, caz în care orice exercițiu ce ține de vedere nu funcționează, celălalt motiv e simplu: mușchii lor oculari nu sunt destul de antrenați.

Ca și în cazul creierului, mușchii ochiului nu sunt folosiți la capacitatea lor maximă, deși aceștia sunt cei mai puternici mușchi ai corpului în raport cu sarcinile lor.

Există exerciţii pentru antrenarea ochilor, acesta se bazează pe lărgirea spectrului vizual și se realizează în felul următor: de câte ori aveți timp pe zi, priviți în îndepărtare și îndreptați-vă privirea către extremele câmpului vizual, fără să vă deplasați capul; fiecare staționare trebuie să fie de zece secunde. Ca și în cazul migrenelor cauzate de citit, este posibil ca atunci când faceți acest exercițiu să resimțiți o anumită durere, numai că această durere este efectul așteptat.

Dezvoltarea vederii periferice

Spre deosebire de punctul anterior, această tehnică încurajează o cât mai mică deplasare a ochilor în orbite. Mulți consideră că dacă își mișcă mai repede ochii, ca și cum ar scana rândurile unul după altul, vor reuși să citească mai repede. E parțial adevărat, pentru că în realitate nu reușesc decât să-i obosească și astfel să nu mai fie în stare să se concentreze după un anumit timp.

O alternativă a acestui proces ar fi dezvoltarea vederii periferice. Retina ne asigură două tipuri de vedere, cea binoculară și cea periferică. Astfel, atunci când privim fix către un punct, remarcăm că reușim să vedem și o anumită zonă din jurul lui. În citit se aplică același lucru, iar problema principală care îngreunează lectura este că ne fixăm mai multe puncte de interes decât e necesar. Pentru o lectură mai rapidă, ideal ar fi ca prin antrenament să ajungem să fixăm trei, două sau chiar un punct de fixare (asta pentru cititorii experimentați). Cum?

Poate cea mai eficientă dintre modalitățile prin care poți citi mai repede și implicit mai mult este să nu citești cuvânt cu cuvânt, ci grupuri întregi de cuvinte. Asta pentru că timpul de procesare a informațiilor este direct proporțional cu numărul de cuvinte sau grupuri de cuvinte citite individual. Cei mai mulți nu citesc un rând întreg deodată, ci sacadat, adică grupuri de cuvinte succesive din același rând.

Trei lucruri importante de care trebuie să ţinem cont

1.Pentru fiecare carte citit trebuie să ai un scop. Din scop provin întrebări. În urma citirii apar răspunsurile.

2. Ce este cel mai important acum este să faci diferența între informația importantă și informația pe care dorești să o citești. În cazul informației foarte importante poţi să citești cuvânt cu cuvânt, subvocalizând

3. Oamenii învaţă cel mai bine în context. Faptele și deprinderile învăţate izolat sunt greu de asimilat și se uită ușor.

Surse foto: www.goodcall.com, www.thedominicanbeat.org, www.huffingtonpost.com,

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here