Rolul tradiţional al bibliotecilor dispare

0

În timp ce bibliotecile din România au devenit mai mult spaţii muzeale, în SUA are loc un reviriment. Ele încep să capete o importanţă şi o amploare din ce în ce mai mare. Gândirea americanilor s-a schimbat în legătură cu rolul actual al unei biblioteci în comunitate.

Educaţia redevine centrul, prioritatea, unei biblioteci dincolo de rolul tradiţional de a depozita şi distribui cărţi.

Astfel, noi spaţii dedicate socializării digitale sau pur şi simplu vizionării unui film despre rolul individului în societatea contemporană, sunt mai mult decât necesare pentru cetăţenii moderni cât şi pentru supraviţuirea(sau salvarea dacă doriţi) a bibliotecilor tradiţionale.

Bibliotecile contribuie la evoluţia comunităţilor

În viziunea mai multor americani, bibliotecile publice, ar fi bine să ofere programe relevante pentru a creşte abilitățile digitale ale indivizilor (indicat ar fi ca 80% dintre biblioteci să facă acest lucru) și să-i ajute să învețe cum să utilizeze noile tehnologii creative cum ar fi imprimante 3-D (50%). În același timp, 57% dintre americani consideră că bibliotecile ar trebui să ofere locuri mai confortabile pentru lectură şi lucru precum și relaxare, se arată într-un studiu Pew Research Center.

Majoritatea americanilor simt că în esenţă bibliotecile fac o treabă bună prin faptul că oferă un loc stabil pentru oamenii ce vor să socializeze sau să-şi petreacă timpul în astfel de locuri (69% dintre americani simt că bibliotecile contribuie „foarte mult” la comunitățile lor în această privință). În opinia lor, bibliotecile deschid în cadrul unei comunităţi noi oportunități educaționale pentru persoanele de toate vârstele, respectiv 58% . Și aproximativ jumătate cred că bibliotecile lor contribuie foarte mult la o evoluţie pozitivă în termeni de a stimula creativitatea în rândul tinerilor (49%), precum și prin asigurarea unui loc de încredere pentru indivizi să învețe despre noile tehnologii (47%).

Dezbaterea despre rolul unei biblioteci moderne în spaţiul public din România este aproape inexistentă. În acest context, interesul populaţiei şi în special al tinerilor scade faţă de ceea ce reprezintă astăzi bibliotecile.

Autor: Alexandru Filimon

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here