O profesoară canadiană care lucrează într-un sat inuit izolat, laureată a Global Teacher Prize 2017

0
prize-1

O femeie care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei a primit duminică distincția de cel mai bun profesor din lume. Pentru Global Teacher Prize, considerat un Oscar acordat celui mai bun dascăl, au concurat peste 20.000 de candidaţi din 179 de ţări.

Profesoara a fost premiată pentru inițiativele ei privind combaterea depresiei, a sarcinilor din timpul adolescenței și a ratei crescânde de utilizare a substanțelor interzise. Ea își desfășoară activitatea la Salluit, un sat în care trăiește a doua cea mai nordică comunitate de inuiți din provincia Quebec, conform site-ului acestui premiu.

prize -0

Majoritatea profesorilor din Salluit nu rezistă mai mult de jumătate de an

La Salluit se poate ajunge numai cu avionul, iar temperaturile pot scădea în timpul iernii până la minus 25 de grade Celsius.

Din cauza condițiilor dure, multe cadre didactice renunță să predea aici, iar acest lucru reprezintă un obstacol semnificativ pentru educația în Arctica. Școala nu are curent, iar predescesorul lui Maggie MacDonnell a cerut concediu de stres după doar șase săptămâni.

prize

„Cred că, în calitate de profesoară într-o mică comunitate arctică, ziua ta nu se sfârșește niciodată. Poate că ușile școlii se închid, dar relația cu elevii tăi este una continuă pentru că faci parte din aceeași comunitate cu ei”, a afirmat Maggie MacDonnell, potrivit site-ului Global Teacher Prize.

Maggie MacDonnell a reuşit să crească de cinci ori frecvenţa şcolară într-o comunitate izolată de eschimoşi în care tinerii se confruntă cu consumul de droguri, alcoolismul şi sinuciderile.  

Premiul Global Teacher Prize 2017 este în valoare de un milion de dolari

Premiul în valoare de un milion de dolari este acordat de Fundația Varkey cu sediul la Londra, sub patronajul prim-ministrului Emiratelor Arabe Unite și emir al Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum.

Citește și: Cinci elevi din Iași au fost internați după ce au jucat „Balena albastră”

„Trebuie să le cultivăm tinerilor noştri gândirea analitică, creativitatea şi compasiunea pentru a putea face faţă tuturor problemelor complicate pe care noi le-am creat, iar ei le moştenesc”, a spus tânăra profesoară după primirea premiului, potrivit RRA. Premierul Canadei, Justin Trudeau a felicitat-o, numind-o un modelator al viitorului.

În fazele finale ale competiţiei de anul trecut s-a aflat şi profesoara Manuela Prajea, din Drobeta Turnu Severin, care timp de 25 de ani a făcut matematica mai atractivă pentru sute de elevi.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here