Naveta elevilor – decontată INTEGRAL de stat

0

După trei ani de plafonare, ministrul Educaţiei a pus sub dezbatere publică ordonanţa privind naveta elevilor. Aşadar, elevii vor primi înapoi toţi banii de pe navetă, legea revenind la cea din 2011.

Ordonanţa de urgenţă spune că: „elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, doreşte ca legea să intre în vigoare chiar de la începutul acestui an şcolar, adică de la 12 septembrie.

Abandonul şcolar reprezintă una dintre problemele cu care se confruntă educaţia, cauza principală pentru existenţa acestei situaţii fiind dată de lipsurile materiale. Trecerea de la gimnaziu la liceu înregistrează, an de an, pierderi mari în rândul celor care ar trebui să îşi continue studiile. Lipsa banilor face ca elevii să renunţe la şcoală, pentru că naveta este costisitoare pentru familie. Pentru că ne dorim ca toţi aceşti copii să vină la şcoală şi astfel să îşi poată contura un viitor mai bun, vom interveni prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să facă posibil decontul integral al navetei elevilor. Lansăm astăzi în dezbatere publică proiectul de ordonanţă, care să poată fi adoptat înaintea începerii anului şcolar 2016- 2017”, a postat pe contul său de socializare, Mircea Dumitru.

Ce spun reprezentanţii elevilor?

Ba mai mult, reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor se arată încântaţi de această iniţiativă a ministrului, şi ei, la rândul lor, aşteaptă ca legea să intre în vigoare.

,,După doi ani în care ne-am luptat pentru un drept constituţional, ce vizează gratuitatea sistemului educaţional din România, Consiliul Naţional al Elevilor a început să redobândească decontarea integrală a navetei pentru elevi. Este un pas esenţial pentru educaţie, prin care am dorit să ne aducem aportul la micşorarea gradului de abandon sau părăsire timpurie a şcolilor, din lipsa banilor, şi mai mult de atât, să ne luptăm pentru colegii noştri şi pentru drepturile lor, în ciuda rezistenţei la schimbare şi a conservatorismului din sistemul preuniversitar. La momentul actual, Ordonanţa se află în dezbatere publică, însă avem pretenţia ca aceasta să fie aprobată în şedinţa de Guvern, până la începutul şcolii, pentru a nu se crea o anarhie legislativă, care să pericliteze actul educaţional”, a spus un reprezentant al elevilor.

Mai multe pe Federaţia Rusă, corupţia, oligarhii ar fi bine să ajungă şi în şcoală!

elevi 2Responsabilitatea asigurării costurilor integrale de transport îi vor reveni Consiliului Judeţean. Acum, el subvenţionează doar 50% din costul abonamentului, astfel, elevul îl cumpără la jumătate de preţ.

România este a treia ţară din UE ca rată de abandon şcolar tmpuriu, după Malta şi Spania. Decizia acestei hotărâri este luată în urma faptului că tot mai mulţi copii se lasă de şcoală, din cauza veniturilor mici din familie. Momentan, potrivit celor de la INS, veniturile unei familii sunt de 2.512 lei la nivel naţional, iar de 1.663 lei în zona de N-E a ţării.

Sursa: Mediafax

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here