Desenează împreună cu micuțul tău chiar dacă nu ai talent!

3

Pentru copii desenul este una dintre cele mai importante forme de exprimare, este o modalitate prin care acesta se autocunoaște și se dezvoltǎ, comunicǎ și relaționează cu alte persoane.

Fiziologic, creierul uman este format din două părți – emisfera stângă și emisfera dreaptă. Partea stângă este folosită în gândirea logică și procesele analitice. Aceasta este stimulată în timpul activităților școlare care constau în matematică, lectură și știință. Emisfera dreaptă este folosită în percepția emoțională, intuiție și creativitate.

Beneficiile pe care le oferă desenul:

Dezvoltă abilitățile motorii – multe dintre mișcările implicate în desen, cum ar fi ținerea unei pensule sau desenarea cu un creion, sunt esențiale  pentru creșterea abilităților motorii fine la copiii mici, iar acestea îi vor ajuta mai târziu la dezvoltarea dexterității la scris.

Luarea deciziilor – educația artistică întărește rezolvarea problemelor și gândirea critică. Experiența de a lua decizii și posibilitatea de a alege în cadrul procesului de creație, transmite copilului pe viitor faptul că orice situație nou întâlnită are și o rezolvare.

Creativitatea – artele permit copiilor să comunice creativ cu mai multă ușurință decât o face matematica sau știința.

Învățarea vizuală prin simboluri – desenul dezvoltă abilitățile vizuale-spațiale care sunt foarte importante în timpurile noastre.

Perseverența și inventivitatea – atunci când copiii sunt încurajați să se exprime și să-și asume unele riscuri prin procesul artistic, acestea dezvoltă sentimentul de inovare.

Etapele dezvoltării abilităților de a desena

Înainte de a începe orele de desen, este bine să știm care sunt etapele dezvoltării abilităților în funcție de vârsă.

De pe la varsta de doi ani, copilul începe să manifeste interes față de creioanele colorate și efectul pe care îl au pe hârtia albă. Primele desene sunt mâzgâlituri, cercuri peste cercuri, puncte și linii în zig zag. Acum copilul învață să-și coordoneze mâna pentru a coordona un obiect (creionul).

Citește și: La ce vârstă creierul este complet dezvoltat? – Curiozități despre creier

 

De la doi ani și jumătate – trei ani, copilul începe să vadă desenul altfel. Pentru că are mai multă răbdare, dexteritate și înțelege lucrurile diferit, este capabil să facă lucruri mai complexe: să unească mai multe puncte pentru a forma un obiect sau un animal, reușeste să coloreze fară să depășească linia de contur. Tot de la această vârstă, imaginația începe să joace un rol important. Tocmai de aceea, este important să lăsați copilul să deseneze așa cum doreste: copaci albaștri, iarbă roz etc.

Între 4 și 6 ani copilul începe să petreacă tot mai mult timp colorând și desenând. Liniile fără sens (pentru parinti) sunt, în ochii lui, un stol de păsări. Pentru el totul are logică. Începe să folosească formele geometrice pentru a realiza mici desene – cercul este un cap, dreptunghiul este corpul, iar patru bețe formează picioarele unui cățel.

De pe la vârsta de cinci ani și jumătate începe perioada schematică. Începe să deseneze tot mai bine, însă rămâne fidel aceluiași model. De exemplu, casa o va desena mereu la fel. Ușor, va învăța să aibă încredere în imaginația sa și va mai adăuga lucruri noi desenelor sale.

Pe la vârsta de 8-9 ani, un copil desenează foarte bine. Iar cei care au talent, de obicei, pe la această vârstă și-l demonstrează.

Cum îți poți ajuta copilul să deseneze?

În pofida importanței dezvoltării abilităților artistice la copii în procesul de educație, atunci când școlile sunt nevoite să reducă din bugetul stabilit, artele sunt primele la care se renunță.

Însă daca vrei să-i oferi ceva interesant copilului tău, îl poți ajuta chiar tu să-și dezvolte abilitățile pentru desen, chiar dacă nu ai talent, desenând lucruri simple împreună cu el, la fel ca îi planșele de mai joi.

Mult succes!

Surse foto: www.facebook.com/activitieskid

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here