Avem oare revelaţia că facultatea a devenit un soi de şcoală profesională post-liceală ?

0

Unul dintre efectele perverse ale transformării educaţiei într-o obligaţie universală şi uniformizării sale, este imaginea pe care ne-o facem cu privire la sistemul învăţământ.

”Sistemul de învăţământ ne este imaginat ca acel calup de 20-21 de ani de studiu, din care este obligatoriu prin lege să bifăm 10 ani, acceptabil social să bifăm 12 ani, ok să bifăm 15 ani, excelent dacă bifăm 17 ani şi …”plagiatori” dacă bifăm 20 de ani”, explică analistul Bogdan Duca pe pagina sa de Facebook.

În logica acestei viziuni, scoala nu face decât să încurajeze uniformizarea formării intelectuale. Platitudinea intelectuală de aici își are izvorul, precum și conformarea intelecutală sau ralierea la unele paradigme desuete.

Scoala, ca idelogie!

 

”În fapt, şcoala generală (clasele I-VIII) este perioada în care se formează la copil cultura generală. Atunci el învaţă câte puţin din de toate, identifică vocaţii, descoperă gustul pentru educaţie şi cultură. Aceasta este perioada pe care sistemul de învăţământ reuşeşte să îl rateze cu brio. El îl ratează, dar copiii îl plătesc, intrând în viaţă, în marea lor majoritate, cu handicapuri majore de cultură generală, cu idei proaste, induse prost, de ideologia oficială care se transmite prin şcoală”, subliniază Bogdan Duca.


În opinia sa, liceul, care ar trebui să dezvolte deja primele semne vocaţionale, a devenit o şcoală generală de rang superior, în care aceeaşi ideologie este livrată, cu un surplus, de cele mai multe ori inutil, de informaţie.

”Facultatea ? Când le ceri contemporanilor să îţi dea o definiţie a ce ar trebui să fie universitatea, ai revelaţia că facultatea a devenit nu loc de studiu, ci un soi de şcoală profesională post-liceală. Din facultate nu mai trebuie să ieşi cu o personalitate intelectuală ci cu o meserie. Şi această ideea este haioasă, în contextul în care piaţa reală a muncii- nu sectorul bugetar, desigur- nu pune prea multă valoare pe diplome ci pe mobilitatea intelectuală a angajatului”, concluzionează Bogdan Duca.

Bogdan Duca este politolog, teolog şi consilier politic. Mai multe detalii aici.

Autor: Alexandru Filimon

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here