Armata obligatorie ca formă de educație

0

Armata obligatorie a fost un mod de educație barbar și inutil, sau benefic și deschizător de noi orizonturi pentru tinerii bărbați ajunși la vârsta majoratului?

Părerile sunt împărțite, iar stagiul militar odată parcurs, era pentru unii carieră, iar pentru alții considerat calvar.

Citiți și Prin educație patriotismul trebuie insuflat tinerilor

 

Între poveștile militărești există un paradox, deoarece acestea sunt interminabile, interesante, unele frumoase și frumos povestite, iar altele înspăimântătoare.

Armata obligatorie a sădit patriotismul

 


În jurul serviciului militar s-a creat un cult, armata reprezentând etapa de tranzit de la adolescență la maturitate, a bărbaților.

Armata joacă un rol foarte important în cultura și educația poporului român. Aceasta a intrat în literatură, reprezentând peisajul mai multor romane cunoscute, dar și în baladele populare.

Plecând de la premisa că principalul scop al încorporării obligatorii a tinerilor bărbați în regimul militar era întărirea armatei române precum și asigurarea apărării și securității statului român, putem creea o punte sentimentală legată de patriotismul insuflat de plecarea soldaților din sânul familiilor, în slujba țării.

Depunerea jurământului reprezenta momentul cheie în care tinerii înțelegeau cu adevărat importanța încadrării lor în armată, iar patriotismul le era sădit în suflete odată cu închinarea în fața drapelului național.

image
Perioada de acomodare și acceptare a condițiilor militare stătea la baza intrării în noua etapă de maturitate, deoarece marca definitiv comportamentul și conduita tinerilor soldați, care până la finele stagiului militar urmau instrucțiile și programul dedicat regimului de armată.

Cert este că un lucru elementar a dispărut astăzi cu desăvârșire din comportamentul foarte multor tineri ajunși la vârsta prielnică recrutării și anume, disciplina.

Scris de Codruț Cojocaru

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here