Adolescența aduce schimbarea vocii

0

Laringele in schimbare

Ieri, vocea baiatului tau suna cum suna intotdeauna – ca de baiat. Astazi, insa, auzi prima fisura a vocii sale. A ajuns la perioada pubertatii si multe lucruri pe care le stiai despre el s-au schimbat. Pe langa schimbarile evidente ale infatisatii sale, vocea sa va incepe sa sune foarte diferit. Pentru o perioada, ar putea avea anumite dificultati in o controla si va scoate tot felul de sunete ciudate atunci cand va incerca sa vorbeasca.

Laringele (cutia vocala) este cauza tuturor acestor zgomote. Pe masura ce corpul se indreapta spre perioada pubertatii, laringele devine mai mare si mai gros. Acest lucru se intampla atat baietilor cat si fetelor, dar schimbarea este mai evidenta in cazul baietilor. Vocile fetelor coboara doar cu cateva timbre iar schimbarea este putin sesizabila. Vocile baietilor, totusi, coboara cu mult mai mult.

Explicatia stiintifica a fluctuatiilor vocii

Laringele, care este localizat in gat, joaca un rol major in crearea sunetului vocii. Doi muschi, sau doua corzi vocale, sunt intinse de-a lungul laringelui si sunt precum niste elastice.

Cand o persoana vorbeste, aerul iese din plamani si realizeaza vibratia corzilor vocale, care la randul lor produc sunetul vocii. Tonalitatea sunetului produs este controlata de cat de bine s-au contractat muschii corzilor vocale, in timp ce aerul din plamani se loveste de acestia. Daca ai tras vreodata de un elastic mic si subtire, atunci ai auzit ce zgomot scoate atunci cand este intins. Un elastic mai subtire de cauciuc scoate un zgomot mai adanc, o tonalitate mai joasa. Acelasi proces este si in cazul corzilor vocale.

Inainte ca un baiat sa ajunga la perioada pubertatii, laringele este destul de mic, iar corzile vocale sunt, de altfel, cam mici si subtiri. Din acest motiv vocea acestuia este mai inalta ca tonalitate decat cea a unui adult. Dar, odata ce el trece prin perioada pubertatii, laringele se mareste iar corzile vocale cresc in lungime si devin mai groase, astfel incat vocea lui devine mai profunda. Impreuna cu laringele, corzile vocale cresc semnificativ in lungime si devin mai groase. In plus, oasele fetei incep sa creasca. Cavitatile din sinus, nas si din partea inferioara a gatului cresc si ele mai mari, fapt ce duce la mai mult spatiu in cavitatea bucala, pentru a oferi, astfel, mai mult loc sunetului pentru ca acesta sa poata rezona.

Pe masura ce corpul baiatului tau se ajusteaza conform schimbarilor petrecute, vocea lui poate “sa pocneasca” sau “sa se rupa”. Acest proces dureaza doar cateva luni. Pe masura ce laringele a ajuns la maturitate, sunetul vocii copilului tau nu va mai fi presarat de acele zgomote neprevazute.

O etapa normala de crestere

Acele tipete ascutite si fluctuatii ale vocii baiatului tau sunt doar o mica parte din cresterea si dezvoltarea normala a acestuia. Pe masura ce el se obisnuieste cu aceste schimbari mari, vocea lui va fi mai greu de controlat si va necesita un efort de a tine situatia sub control. Tocmai ce se obisnuieste cu marile schimbari ale corpulului sau trebuie, de altfel, sa se adapteze si sunetului cuvintelor pe care le rosteste. Pe masura ce perioada pubertatii continua, corpul si noile dimensiuni ale laringelui sau se ajusteaza, si tipetele ascutite si fluctuatiile incep sa scada in intensitate. Dupa aceasta etapa, noua voce profunda devine mai stabila si mai usor de controlat.

In afara de cateva schimbari evidente ale infatisarii, poti observa, de altfel, si o schimbare semnificanta a infatisarii zonei gatului. Cand laringele creste, se inclina la un unghi diferit in gat si o parte din el iese in partea din fata a gatului. Acesta este “marul lui Adam”. In cazul fetelor, laringele creste dar nu atat de mult ca in cazul baietilor, din acest motiv fetele nu prezinta o preominenta a “marului lui Adam”.

Calendarul fiecaruia este diferit, de aceea unele voci ale baietilor pot sa inceapa sa se schimbe mai devreme sau in alte cazuri mai tarziu. Vocea baiatului incepe sa se schimb, in mod normal, intre 11 si 14 ani si jumatate, de obicei dupa inceputul dezvoltarii majore. Unele voci ale baietilor se pot schimba treptat, iar altele se pot schimba rapid.

Daca fiul tau este ingrijorat, stresat sau rusinat de sunetul vocii sale, instiinteaza-l ca este doar o etapa temporara prin care trece fiecare intr-un anumit moment al vietii. Dupa cateva luni, acesta va avea, cel mai probabil, o voce rezonanta, profunda si deplina, precum cea a unui adult.

Sursa: www.7p.ro/

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here