Uniforma școlară ascunde sărăcia sau crește notorietatea?

0
uniforme scolare

Cămașa, sacoul, pantalonii la dungă sau fusta creion, acestea sunt, de obicei, componentele unei uniforme școlare, dar și a ținutei potrivite pentru oficiu. Iar în țări precum Anglia, a purta o uniformă școlară este o mândrie, iar insigna sau orice altă însemnare cu numele instituției de învățământ, cresc imaginea elevului care le poartă.

Uniforma reprezintă un mod de a evidenția statutul social

Primele modele de uniforme apărute în Marea Britanie erau formate dintr-o jachetă albastră, asemănătoare unui trenci, cămăși albe și pantaloni. Era folosit albastrul pentru acestea, deoarece era cea mai ieftină culoare și semnifica umilința. Uniforma a fost însă instituită pentru a pune ordine acolo unde nu exista niciuna, în perioada respectivă haosul fiind la ordinea zilei.

După ce a apărut ideea uniformei, ea a devenit o obsesie pentru britanici și o metodă de control social. Multe dintre școlile publice, preparatorii sau militare au adoptat acest stil rapid, uniforma reprezentând un simbol vizibil și un mod de a evidenția statutul social.

uniforma scolara Anglia

Uniforma școlară a avut o ascensiune lentă, dar sigură. Este surprinzător și ironic faptul că, inițial, în Marea Britanie, era un simbol al copiilor din familii sărace și apoi a devenit atât de dorită de către cei din familiie înstărite.

Citește și: Societăţi Antreprenoriale în universităţi

 

În România uniformele școlare au o tradiție neîntrerupta încă din secolul al XIX-lea și până în zilele noastre. Dupa Revoluția din 1989 folosirea uniformelor școlare a devenit optională iar la ora actuală școlile din România sunt împărțite între cele care folosesc uniformele școlare și cele care au renunțat la impunerea unei ținute pentru elevi.

Primele uniforme școlare de pe teritoriul României au apărut la Turnu Severin în 1897.

Ulterior, prin reforma la scară largă a învățământului, implementata de Spiru Haret, regula uniformelor școlare s-a extins la nivel național. De la uniformele interbelice specifice mai ales școlilor de băieți, cu pantaloni scurți, cămașă, vestă și sapcă până la uniformele școlare de secol XXI, istoria acestor obiecte vestimentare e foarte bogată.

romania- uniforma- scoalara

De ce au devenit populare uniformele școlare?

Popularitatea imensa a uniformelor școlare se datorează în principal asocierii acestora cu instituțiile de învățământ cu tradiție in Occident. Copiii și adolescenții au asociat mereu purtarea unei uniforme cu renumele instițutiei de învățământ. La fel, sentimentul de apartenență este dat de emblemele, ecusoanele și însemnele distinctive pe care uniformele le subliniază și de mândria elevilor de a purta aceste însemne, care îi integrează și le definesc identitatea în comunitate.

Avantajele și dezavantajele uniformelor școlare

Iată avantajele fundamentale ale uniformelor școlare:
– Sunt eficiente economic, în sensul în care familia cheltuie mai puțini bani cu articolele de îmbrăcăminte necesare copiilor la școală;
– Standardizează grupul, reduc violența și ajută la integrarea socială (prin reducerea diferențelor de statut social, prin eliminarea situațiilor în care unii copii sunt tachinați pentru hainele pe care le poartă, prin apartenența copiilor la un grup comun).
– Uniformele școlare reduc chiulul, identifică imediat intrușii din școală, asadar au un rol direct în protejarea elevilor;
– Atunci cand copilul e de vârstă mica și apare eterna discuție de dimineață când cel mic nu vrea să poarte o haină sau alta, o uniformă unică înlătură acest lucru și oferă părinților dimineți mai simple;

uniforma scoalara1

Dezavantajele uniformelor școlare:

– Unele voci reclamă faptul ca uniformele școlare blochează libertatea de exprimare a copilului. Însă într-o societate în care formele de exprimare și expunerea la tehnologie și la gadgeturi îi face pe copii să se maturizeze dureros de rapid și într-un climat de nesiguranță, vestimentația ar trebui să fie ultimul domeniu în care să se facă experimente pe copii (vezi de exemplu efectele dăunătoare ale vestimențatiei indecente pentru fetițele care copiază moda de pe stradă și ajung să fie agresate și abuzate)

Ce părere au profesorii despre uniformele școlare

Un sondaj realizat în rândul cadrelor universitare din întregul învățământ preuniversitar, arată că peste 70% dintre dascăli sunt adepții reintroducerii obligativității uniformelor în școli. Evident, trăind zi de zi alături de elevii lor, profesorii remarcă diferențele de mentalitate, comportament și atitudini între copiii care formează un grup unit a carui identitate este dată printre altele de uniforma pe care o poartă, prin comparație cu copiii care nu poartă uniformă școlară și simt nevoia să se identifice prin alte metode de multe ori nocive sau nepotrivite pentru vârsta lor (fumat, expresii vulgare, vestimentație indecentă, teribilism etc.)

Surse foto: www.historia.ro, www.totb.ro,  www.uniformescolare.eu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here